Z královské svatební veselice se stal Oktoberfest

Mnichov - V roce 1810 se 17. října v Mnichově konala svatba korunního prince Ludvíka Bavorského s princeznou Terezou Sasko-Hildburgskou. Sňatek se tehdy slavil pět dní v kuse, konala se obrovská veselice na louce za branami města. Započala se tak dnes už 200letá tradice konání slavností, které se později staly slavným pivním festivalem.

Na počest šlechtického sňatku se 17. října 1810 konaly na louce za Mnichovem koňské závody. Místo později dostalo název podle princezny – tedy Tereziánská louka. 

Na oslavu šlechtického sňatku byli pozváni všichni obyvatelé Mnichova. Na koňské dostihy tehdy přišlo 40 tisíc lidí. Těm se oslava natolik líbila, že panovník později rozhodl, že by se měla taková oslava konat pravidelně. Toho se chytl Bavorský rolnický spolek, který o rok později na tomtéž místě uspořádal další koňské závody, které ale doprovázela prezentace úspěchů bavorských zemědělců. Oslavy se poté každý rok opakovaly, až se z nich vyvinul dnes již legendární pivní festival Oktoberfest.

Původně se tedy Oktoberfest konal při výročí královské svatby, tedy v říjnu. Němci ale usoudili, že v tento podzimní měsíc je už horší počasí, přesunuli pak pivní slavnosti na září. I když celá tradice začala před 200 lety, letošní ročník Oktoberfestu byl teprve 177., kvůli válkám, epidemiím cholery a ekonomické krizi ve 20. letech minulého století se několik ročníků nekonalo.

Navzdory dlouhé historii jsou některé ze zdánlivě starobylých atributů Oktoberfestu překvapivě mladé. Tak třeba narážení prvního sudu mnichovským starostou, provázené zvoláním „O'zapft is!“ (Je naraženo!), se uskutečnilo poprvé v roce 1950. Rychle se však stalo neodmyslitelnou součástí akce, stejně jako to, že právo vypít první tuplák náleží bavorskému premiérovi.

Vydáno pod