Greenpeace kritizuje návrat lidí do zamořené oblasti

Budapešť - Ekologická organizace Greenpeace dnes kritizovala maďarskou vládu, která povolila ode dneška návrat evakuovaných obyvatel do obce Kolontár, zničené z velké části jedovatým kalem vyteklým před deseti dny z prasklé odkalovací nádrže hliníkárny v Ajce. Greenpeace kritizovala i povolení k obnovení provozu v továrně. Ta začala pracovat po několikahodinovém zpoždění dnes odpoledne. Obě vládní povolení považuje ekologická organizace za nezodpovědná.

Organizace zdůrazňuje, že stále nejsou známy přesné příčiny toho, proč ke katastrofě došlo, a nikdo nevydal podrobnou informaci o tom, zda delší pobyt v obci, kde vzduch obsahuje vysoké množství prachu z červeného bahna, je bezpečný.

Do Kolontáru se podle rozhodnutí vlády může od dnešního poledne vrátit 715 obyvatel, kteří byli evakuováni v druhé vlně minulý víkend, kdy se objevily pochybnosti o stabilitě hráze a obci hrozilo další zatopení jedovatými látkami. Při protržení hráze 4. října vyteklo do oblasti na 700 000 metrů krychlových červeného kalu, který zaplavil 40 kilometrů čtverečních. Při další havárii by mohlo vytéci dalších 500 000 kubíku kalu. Obec a okolí ale nyní chrání před případnou další havárií ochranná hráz, která byla narychlo vybudována v minulých dnech.

Obec Kolontár je podle mluvčího záchranářů Tibora Dobsona připravena přijmout zpět občany, kteří ji museli kvůli ekologické katastrofě opustit. Ujistil, že úřady neustále měří vzduch a kontrolují úroveň kontaminace prostředí. Žádné zdravotní nebezpečí lidem podle něho nehrozí.

Před obcí byla vytvořena kontrolní stanoviště, která zabezpečí, že se do Kolontáru dostanou jen její obyvatelé a pracovníci, kteří se podílejí na odhadování škod po ekologické katastrofě.

V obci jsou desítky domů neobyvatelné, z nichž mnohé bude nutno zbourat. V první řadě ale odborníci rozhodli strhnout osm budov, které jsou za nově postavenou ochrannou hrází. Hrozí, že v případě nového protržení hráze by se kvůli nim kal mohl přelít přes novou bariéru a ohrozit zbytek obce. Tyto domy mají být zbourány ještě dnes. Stejný osud čeká dalších nejméně 25 neobyvatelných budov.

Ekologický aktivista v maďarském Devecseru
Zdroj: ČTK/AP/Darko Bandic