Francie změní kvůli Romům zákony

Paříž – Francie změní své právo, aby vyhověla požadavkům Evropské unie, které se nelíbí postup Paříže proti Romům. Oznámil to dnes mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Bernard Valero. Paříž tak nejspíš odvrátila proces a případné sankce ze strany justice EU.

Evropská komise se koncem září rozhodla zahájit právní kroky vůči Francii kvůli tomu, že nerespektuje evropská pravidla volného pohybu osob. Dala ale Francii čas k odvrácení těchto kroků do půlky října, pokud do té doby přijde s patřičnými změnami či jasným příslibem, že učiní změny ve svém právu. 

Rozhodnutí komise souviselo s postupem francouzských úřadů proti Romům. Francie letos převážně do Rumunska a do Bulharska vrátila přes 8000 Romů, kteří v unii tvoří největší etnickou menšinu. Paříž kroky odůvodňuje snahami o zajištění bezpečnosti a pořádku v duchu národního práva. 

Komisaři v září vydali prohlášení, ve kterém zdůraznili, že členské země Evropské unie mají právo zajišťovat pořádek na svém území, ale musí respektovat unijní normy a pravidla a vyhýbat se diskriminaci, zejména na základě národnosti či etnika.