Ukrajinští lékaři obchodovali s ledvinami

Kyjev - Ukrajinská policie dnes zadržela tři kyjevské lékaře podezřelé z nezákonného obchodování s lidskými orgány. Za peníze získané z prodeje orgánů lékaři nakupovali nemovitosti, auta a drahé dovolené. Vyšetřovatelé také už odhalili na dvacet případů ilegálních transplantací. Zatčení lékaři mohou být odsouzeni až ke dvanácti letům vězení.

Obvinění byli podle vyšetřovatelů členy mezinárodní bandy, která organizovala obchod s lidskými ledvinami mezi Ukrajinou a některými dalšími postsovětskými zeměmi. Mezi občany Ukrajiny, Moldavska nebo Uzbekistánu vyhledávali vhodné dárce, jimž za úplatu odebírali ledvinu k transplantaci pro vytipované příjemce. Těmi byli většinou bohatí Ukrajinci žijící v cizině. Cena transplantace ledviny se pohybovala mezi 100 000 a 200 000 dolarů (1,7 až 3,5 milionu korun).

Podle kyjevských médií nejde o první případ, kdy ukrajinští lékaři obchodovali s lidskými orgány. Letos v srpnu informoval tisk o organizované skupině dvanácti lékařů, která přes internet po tři roky verbovala potenciální dárce ledvin z Ukrajiny, Ruska, Moldavska, Běloruska a Uzbekistánu. Zajišťovala jim převoz do Ázerbájdžánu nebo Ekvádoru, kde jim byly ledviny odebrány. Příjemci ledvin byli nemocní v USA, Izraeli a Evropě.

Vydáno pod