Horník: Peklo v dole neumím ani popsat

Santiago de Chile – První z 33 horníků, kteří byli po 69 dnech strávených v zavaleném dole vysvobozeni, nechce mluvit o svých strašných zážitcích. Jednatřicetiletý Florencio Avalos uvedl, že nejsou slova, kterými by mohl popsat, jak hrozné to tam dole opravdu bylo. Avalos se z dolu dostal v záchranné kapsli hned jako první ze všech horníků.

Když Florencio Avalos vystoupil krátce po středeční půlnoci ze záchranné kapsle, sledoval celý svět, jak vzal do náručí svého plačícího syna. „Nebyl jsem nervózní ani vystrašený. Byl jsem jenom rozrušený, že svého otce znovu vidím, a potom už jsem byl jen hrozně šťastný,“ zavzpomínal sedmiletý Bairon na návrat svého tatínka. Nejprve si prý nebyl úplně jistý tím, zda je to opravdu jeho otec. „Nemohl jsem ho poznat, měl na sobě sluneční brýle. Vypadal docela cool a navíc byl hubenější. Pak jsem ale uviděl jeho úsměv a okamžitě jsem věděl, že je to on,“ vzpomíná na shledání Bairon.

Florencio Avalos:

„Je to něco, o čem už nikdy nechci přemýšlet. Chci to hodit za hlavu.“

„Chtěl mluvit jenom o tom, jak moc jsme mu chyběli a jak moc je šťastný, že je venku,“ popsala první setkání se svým mužem Avalosova manželka Monica. "Možná přijde doba, kdy se bude chtít podělit o to, co se tam dole dělo. Teď ale říká, že na to nedokáže vzpomínat.

Začalo to jako tragédie, nakonec ale přišel zázrak

„Prvních několik dní, ani to nemohu popsat,“ vrací se k pocitům krátce po závalu šéf směny Luis Urzua. „Ale byli jsme silní a odhodlaní bojovat.“ Právě Urzua má největší podíl na tom, že horníci přežili pod zemí celých 17 dní, dokud je neobjevili záchranáři. Načrtl plánek oblasti, kde zůstali uvězněni, čímž nakonec pomohl k záchraně.

Chilský prezident Sebastian Piñera strávil s horníky několik hodin v nemocnici a vyslechl od nich řadu historek. „Slyšel jsem spoustu příběhů. Jednota, víra a solidarita, které jste prokázali, abyste mohli pracovat jako jeden tým a přežít ty hrozné dny, naplňují všechny Chilany hrdostí,“ řekl prezident horníkům před zástupci médií. „To, co skončilo jako skutečný boží zázrak, začalo jako tragédie,“ dodal.