Český pavilon na výstavě EXPO koupila čínská farma

Šanghaj/Praha - Expozice českého pavilonu na světové výstavě EXPO 2010 zůstane v Číně, stát ji dnes prodal za zhruba 33 milionů korun. Smlouvu v Šanghaji podepsali komisař české účasti Pavel Stehlík a zástupci československo-čínské farmy přátelství. Konglomerát, který leží několik hodin jízdy od Pekingu, zaměstnává 180 tisíc pracovníků a vlastní například ropnou rafinerii. Médiím to dnes potvrdil mluvčí pavilonu Jiří Potužník.

Farma pavilon znovu postaví a bude ho provozovat tak, aby nadále reprezentovala Českou republiku, uvedl Potužník. Farma, která byla jedním ze zájemců o pavilon, byla podle informací ministerstva zahraničí postavena také díky pomoci Československa v padesátých letech. Komunistický režim tehdy farmě poskytl dar 600 kusů zemědělské techniky a Číňané techniku použili k založení nového zemědělského družstva.

Světová výstava končí poslední říjnový den. Na 22 exponátů a díly, které se dají z českého pavilonu demontovat, si pak farma odveze. Kostra pavilonu patří šanghajskému výstavišti a zůstane na místě. Zlatá slza se vrátí do Česka.

Česká expozice se skládá z 22 velkých bílých kostek s artefakty umělců, kteří se snaží představit zejména současné Česko. Zvenčí působí pavilon čistým designem, i když je v porovnání s ostatními pavilony nenápadnější. Plášť zdobí tisíce černých puků. Pavilon vidělo již takřka 7,8 milionu návštěvníků. Úspěchem se tak již vyrovnal legendárnímu československému pavilonu na výstavě v Bruselu v roce 1958. V pátek získal český pavilon cenu za nejkreativnější přínos pro mezinárodní kulturní výměnu.

O český pavilon byl v Šanghaji zájem

Výstavní plocha líčí Českou republiku třetího tisíciletí - křižovatku, kam proudí myšlenky, kultury a technologie. Češi je se svou pověstnou tvořivostí přetavují do nápaditých řešení, která dělají naše města a život v nich lepšími, uváděli tvůrci.

Česká expozice patří na světové výstavě v konkurenci více než dvou stovek vystavovatelů k velmi navštěvovaným, zájem o její získání po skončení výstavy EXPO projevilo několik subjektů včetně čínských měst a aukční síň. Podle neoficiálních informací čínské úřady městům údajně zakázaly nákup pavilonů z výstavy, na farmu se to ale prý nevztahuje.

Šanghaj rekordní

Velký zájem i o celou výstavu. Navštívilo ji přes 64 milionů lidí. Šanghaj tak překonala rekord, který dosud držela japonská Saka. Pořadatelé přesto nejsou spokojeni – očekávali až 70 milionů návštěvníků. Brány výstaviště se zavřou až 31. října, takže je možné, že vytyčený počet lidí pořadatelé nakonec dosáhnou. Šanghajské Expo je také největší ze všech dosud pořádaných. Na mimořádně rozsáhlé ploše představilo své kulturní a technické superlativy 189 zemí a několik desítek podniků.

Český pavilon
Zdroj: ČT24