Saúdskoarabští agenti varovali Evropu před teroristy

Paříž - Saúdskoarabské tajné služby varují před teroristickou hrozbou sítě al-Káida v Evropě, zejména ve Francii. Podle deníku Le Monde to dnes přiznal francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux, který uvedl, že varování přišlo před několika dny.

Francouzi jsou přitom v nejistotě od 9. září, kdy je před terorismem varoval Interpol. V polovině měsíce hledali agenti sebevražednou atentátnici ve vlacích a metru. Avízo dostali ze severní Afriky. Paříž varovaly i americké tajné služby. Teď s varováním nově přichází i Saúdská Arábie, podle které zdejší odnož al-Káidy připravuje útoky v Evropě, konkrétně ve Francii.

„Je to nová informace stará několik hodin či dnů. Od saúdsko-arabských úřadů jsme dostali zprávu, že al-Káida na Arabském poloostrově je aktivní a chce být aktivní na evropském kontinentu a zejména ve Francii,“ uvedl francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux.

Francie má červenou, hrozí šarlatová

Ministr dodal, že hrozba je reálná a bdělost francouzských bezpečnostních sil nepoleví. Protiteroristický plán Vigipirate zůstává podle jeho slov na červeném, tedy druhém nejvyšším stupni. Poslední stupeň je šarlatový, který se vyhlašuje v případě bezprostředně hrozícího atentátu. Policie zůstává ve střehu a nejen ve vlacích či na letištích udržuje zvýšenou pozornost.

Odnož al-Káidy na Arabském poloostrově Saúdské úřady ze svého území vyhnaly ozbrojenou kampaní v roce 2006. Přesídlila do sousedního chudého Jemenu, kde ji slabá centrální vláda tolik nebrání v činnosti. Útoky na tamní západní cíle stupňuje od loňského prosince.