Medvěděv vyznamenal vyměněné špiony

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medvěděv vyznamenal agenty výzvědné služby SVR. Jsou mezi nimi i rozvědčíci, které v létě zadržely americké úřady kvůli špionáži pro Kreml. Později se stali součástí největší výměny špionů mezi Spojenými státy a Ruskem v novodobé historii obou zemí. Prezidentská kancelář neupřesnila, jaká státní vyznamenání rozvědčíci dostali.

Rusko a Spojené státy letos počátkem července uzavřely dohodu o výměně špionů. Z ruských věznic byli osvobozeni čtyři Rusové údajně pracující pro americkou rozvědku, Rusko získalo zpět desítku svých občanů zatčených pro vyzvědačství v USA. Jedenáctý ruský zvěd byl zadržen na Kypru, ale po zaplacení kauce byl propuštěn a z ostrova nejspíš uprchl.

Výměna špionů se uskutečnila na letišti ve Vídni 9. července. Z ruských špionů, kteří byli dopraveni do Moskvy, se zatím na veřejnosti objevila pouze nejznámější z nich, rusovláska Anna Chapmanová-Kuščenková. Vyzvědačka, která se po špionážní výměně stala mediální celebritou, prý pracuje jako poradkyně prezidenta ruské banky Fondservisbank.

Ze čtveřice údajných amerických špionů, kteří byli v létě před výměnou propuštěni z ruských věznic, vyvolává největší pozornost médií případ vědce Igora Suťagina, který nyní žije v Londýně. Suťagin byl badatelem renomovaného ruského Ústavu pro záležitosti USA a Kanady a v roce 2004 byl odsouzen k 15 letům vězení za údajnou špionáž pro americkou CIA. Obvinění ale odmítá a prohlašuje, že se chystá k návratu do vlasti.

Anna Chapmanová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod