Francie a Německo hodlají posílit vztahy s Ruskem

Deauville (Francie) – Dnes odpoledne bude pokračovat třístranné setkání evropských mocností. Nejvyšší státníci Francie, Německa a Ruska se v západofrancouzském přímořském letovisku Deauville sešli již včera, avšak samotné jednání bude probíhat především během dneška. Kancléřka Angela Merkelová a prezidenti Nicolas Sarkozy a Dmitrij Medvěděv by tak mohli řešit například zapojení Moskvy do systému protiraketové obrany či symbolické posílení vazeb Ruska s Evropou.

Hostitel summitu Sarkozy včera přivítal svůj ruský protějšek jako přítele. Medvěděv si zase od dnešního setkání slibuje především podporu pro svou ideu nové evropské bezpečnostní architektury, kterou západoevropští státníci komentují zatím jen zdrženlivě. V seznamu ruských priorit nechybí ani dlouho požadované zrušení vízové povinnosti při cestách Rusů do schengenského prostoru.

Nicolas Sarkozy:

Studená válka skončila, Varšavská smlouva skončila, Sovětský svaz je minulostí. Rusko je tudíž naším přítelem.

Kancléřka Merkelová zase doufá, že summit dokáže posílit vzájemné vztahy mezi Ruskem a zbytkem Evropy. „Naším cílem je vybudovat vzájemnou důvěru a dát jasně najevo, že jsme všichni na jedné lodi, pokud jde o reálné hrozby 21. století,“ uvedla Merkelová včera před zahájením jednání.

Třístranné jednání se koná měsíc před důležitým summitem v Lisabonu, na kterém chce NATO představit novou strategickou doktrínu. Aliance Moskvu do Lisabonu formálně pozvala na samostatné jednání, Rusko ale na pozvání zatím nereagovalo. Očekává se, že k tomu dojde právě v Deauville.