Teroristický útok na čečenský parlament si vyžádal několik obětí

Moskva - Několik mrtvých si vyžádal dnešní ranní útok islámských radikálů na čečenský parlament v centru metropole Groznyj. Ruské bezpečnostní složky atentátníky zneškodnily, všichni jsou mrtví. Při útoku zahynuli i nejméně dva policisté a jeden civilista, dalších 17 lidí bylo zraněno. Operaci speciálních jednotek proti teroristům údajně řídil sám čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Akce v komplexu vládních budov, kde sídlí parlament i ministerstvo zemědělství, trvala necelou půlhodinu.

Ráno, když do areálu mířila auta s poslanci, za nimi vjelo auto s teroristy. Nejméně jeden z nich měl na těle připevněnou nálož, druhým dvěma se podařilo proniknout do budovy, kde se zabarikádovali. Následně vypukla přestřelka, informovala zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Podle agentury Interfax byl jeden z útočníků zastřelen, dva další se sami vyhodili do povětří, když viděli, že v přestřelce nemají proti policistům šanci.

Oblast okolo parlamentu byla uzavřena. V budově se nacházel předseda parlamentu Dukuvach Abdurachmanov, ale vyvázl bez zranění a byl evakuován. Zraněn nebyl ani nikdo z poslanců. Útok se odehrál právě v době, kdy je v Čečensku i federální ruský ministr vnitra Rašid Nurgalijev.

Ruské agentury původně tvrdily, že povstalci, kteří na budovu zaútočili s výkřiky Alláhu akbar, zajali několik rukojmích. To ale ruské ministerstvo vnitra i prezident Kadyrov později kategoricky popřeli.

Nurgalijev označil útok za něco pro současné Čečensko absolutně netypického a mimořádného. Čečensko je prý stabilizované a bezpečné. V čečenském ministerstvu vnitra se podle ministra zformovalo zdravé jádro profesionálů, kteří jsou schopni řešit všechny otázky bezpečnosti, ochrany pořádku a zdraví čečenských obyvatel.

Abdurachmanov prohlásil, že útok islamistů byl koordinován ze zahraničí. Žádné podrobnosti k tomu neuvedl, jen prohlásil, že ať přijdou příkazy k útokům odkudkoli, „stoupence prezidenta Kadyrova nic nevystraší a Čečence z vybrané cesty nic nesvede“.

Předseda čečenského parlamentu Dukuvach Abdurachmanov:

„Stoupence prezidenta Kadyrova nic nevystraší a Čečence z vybrané cesty nic nesvede.“


Prezident Kadyrov tvrdí, že za dnešním útokem stojí vůdce čečenských povstalců Achmed Zakajev. Ten žije v exilu. Dnes poskytl rozhovor moskevské rozhlasové stanici Echo Moskvy, v němž jakoukoli spojitost s dnešní akcí v Grozném odmítl. „Žádný vztah k těmto událostem nemám, nemám ani žádný kontakt s těmi, kdo se na nich podílejí,“ řekl Zakajev.


Situace v Čečensku zůstává neklidná. Prezident Kadyrov se za podpory Moskvy snaží islámské separatisty potlačit silou. I přesto dochází k dalším útokům. Poslední větší střet s rebely se odehrál koncem srpna, kdy skupina asi 60 povstalců napadla Centoroj, rodnou vesnici promoskevského prezidenta Kadyrova. V boji zahynulo šest policistů, dalších 17 bylo zraněno, podobně jako sedm civilistů. Padlo i dvanáct povstalců. Kadyrov připsal útok vůdci čečenských povstalců Achmedu Zakajevovi, žijícímu v britském exilu, a slíbil pomstu. Podle ruských médií útok na Kadyrovovu ves podnikli polní velitelé, kteří nedávno vypověděli poslušnost dosavadnímu vůdci severokavkazských povstalců, „emíru“ Doku Umarovovi.