Tajfun Megi si vyžádal už deset obětí

Baguio (Filipíny) - Nejméně deset lidí zahynulo a devět utrpělo zranění na Filipínách v důsledku průletu tajfunu Megi, jehož lijáky bičují severní část souostroví i dnes. Část obětí utonula, několik lidí zabily padající stromy, jednoho člověka zasáhl smrtelně proud z poškozeného elektrického vedení. Zřícené střechy a vyvrácené stromy dalším lidem způsobily zranění.

Některé oblasti v severní provincii Isabela zůstávají i dnes bez dodávek elektřiny, přerušena je kvůli prudkému vichru i silniční doprava. Vichr vyvracel stromy i sloupy telefonního a elektrického vedení, které zablokovaly pozemní komunikace. Tisíce lidí byly přinuceny hledat za nulové viditelnosti útočiště ve vládních ubytovnách.

Megi se dnes přesunuje západním směrem nad Jihočínské moře, ovšem záplavové lijáky stále dopadají na filipínský ostrov Luzon. Silně prší i v hlavním městě Manile. Během dneška je tajfun očekáván v jižní Číně a ve Vietnamu, kde lijáky v minulých dnech přinutily k evakuaci 140 000, respektive 126 000 obyvatel.

Megi je nejsilnější tajfun za poslední čtyři roky. Jeho větry nad Filipínami dosahovaly rychlosti 225 kilometrů v hodině s nárazy až 260 kilometrů. Při průletu nad horskou oblastí Luzonu mírně zeslábly. Záplavy hlásí i Thajsko, kde zahynuli čtyři lidé a tisíce domů se ocitly pod vodou. Úřady kromě lidí evakuovaly také stovku slonů z turisty vyhledávané lokality severně od hlavního města Tchaj-peje.

Následky tajfunu Megi na Filipínách
Zdroj: ČTK/AP/BULLIT MARQUEZ