Populaci karet decimuje lov a kruté zacházení

Managua - Majestátním mořským želvám karetám obrovským hrozí vyhubení. Zvířata, která dorůstají délky až půldruhého metru a váhy kolem 200 kilogramů, sice nepatří mezi kriticky ohrožená, jejich počet ale dlouhodobě klesá. Vinu na tom má zejména lov a kruté zacházení obchodníků, kteří drží zvířata v nelidských podmínkách. V Nikaragui ovšem patří lov karet stovky let k místní tradici.

Členové nikaragujského kmene Miskito přivezli z lovu jen chatrnou kořist – osm karet obrovských. Přesto nevidí ochránci zvířat podobný obrázek rádi. Populace karet stále povážlivě klesá. „Byli zvyklí, že chytili 24 až 30 želv za tři dny. Teď rybáři pracují i 16 dní a jsou rádi, když uloví čtyři až pět želv,“ popisuje obchodník s karetami Winston Martinez.

Karety obrovské jsou vyhlášené obzvlášť chutným masem. A Miskitové je jedí po staletí. U nikaragujské vlády si vybojovali výjimku - ročně jich mohou ulovit 3 a půl tisíce, a to pouze mimo dobu páření a kladení vajec. Jenže uhlídat dodržování pravidel je problém. „V poslední době je těžké udržet situaci pod kontrolou, stále loví obrovské množství želv,“ stěžuje si kontrolorka Alicia Mairenaová.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Obchodníci si už na plážích vybírají ty nejlepší kusy. V závislosti na váze mohou rybáři dostat za jednu karetu v přepočtu až 900 korun. Pro řadu lidí, je to jediná možnost legálního výdělku.

Ulovené želvy trpí několik dní

Maso karet je o polovinu levnější než hovězí. Aby si zachovalo čerstvost, zůstávají želvy živé do poslední možné chvíle, ušetří se tak za chlazení masa a pohled na svázaná zvířata napovídá, co prožívají.

Doba mezi tím, kdy rybáři želvy uloví a než je zabijí, často přesahuje i 15 dní. Zvířata obvykle dostanou jen vodu. Ochranářům se nelíbí ani způsob, jakým řezníci s karetami nakládají. Surovostí si nezadají ani s tolik kritizovaným zabíjením tuleňů. Není výjimkou, když porcují zvířata, která jsou pouze napůl omráčená. „To, jak s těmi zvířaty zacházejí při přepravě na jatka, a to, co ty želvy zakusí, když je zabíjejí, je strašně kruté. To už v dnešní době ani není obhajitelné,“ říká Marcela Sargasová ze Světové společnosti na ochranu zvířat.

Nikaragujské zákony dovolují zabít denně na jedněch jatkách pouze 2 želvy. Za kilo masa řezník dostane v přepočtu zhruba 15 korun.

Ochránci zvířat požadují přísná pravidla, která by změnila způsob, jakým řezníci se želvami zacházejí. Vědí, že lovení karet obrovských je pro příslušníky kmene Miskito tradice a nejspíš jejich zabíjení nikdy nezabrání. Snaží se alespoň přesvědčit místní, že obživu pro ně nemusí znamenat jen maso, ale třeba i turisté, kteří rádi do střední Ameriky za těmito nádhernými želvami vyrazí.

  • Lov karet autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2034/203348.jpg
  • Ulovená kareta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2034/203357.jpg
  • Prodej karet autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2034/203358.jpg
  • Obchodník porcuje maso karet autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2034/203353.jpg