Starší muž vraždil v kanceláři polské opozice

Varšava - Jednoho člověka zabil a druhého těžce zranil starší muž, který dnes kolem poledne zaútočil v kanceláři největší polské opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) v centru Lodže. Podle místní policie pachatel jednoho člověka zastřelil, na druhého zaútočil nožem. V obou případech jde o zaměstnance kanceláře PiS.

Raněný muž bojuje o život, policie na místě činu zadržela 62letého muže z Čenstochové v jižní části Polska. Motivy jeho činu ještě nejsou známé. Pachatel ale podle svědků křičel, že by nejraději zabil více lidí z PiS - včetně jejího předsedy Jaroslawa Kaczyńského.

„Chtěl jsem zabít Kaczyńského, ale měl jsem moc malou zbraň,“ řekl údajný pachatel městským strážníkům, když ho zatýkali. „Jsem proti PiS a chtěl jsem ho (Kaczyńského) zavraždit,“ prohlásil. Do Lodže přijel už před několika dny. Přivezl si s sebou střelnou zbraň, paralyzér a nůž.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Jak upřesnil varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas, mrtvý je 62letý asistent poslance Evropského parlamentu Janusze Wojciechovského; raněný 39letý muž je asistentem poslance polského Sejmu Jaroslawa Jagiella.

Sám Kaczyński vraždu označil za důsledek nenávistné kampaně vládní Občanské platformy. PiS bude chtít celou záležitost vyjasnit na středečním zasedání Sejmu.

„Událost v lodžské kanceláři je výsledkem velké nenávistné kampaně vedené už dlouho proti PiS,“ prohlásil na tiskové konferenci Kaczyński. Z rozpoutání „tažení proti PiS“ obviňuje premiéra Donalda Tuska. „Každé slovo, které bude pokračováním této kampaně, a je jedno, kdo ho řekne, bude prostě výzvou k vraždám,“ myslí si Kaczyński. Za bezpečnost kanceláří PiS podle něho nese odpovědnost Tuskova vláda. Šéf opoziční strany také tvrdil, že je ve zvláštní situaci, protože útok směřoval proti němu a dva asistenti se stali oběťmi místo něho.

Tusk vyjádřil nad tragédií lítost a vyzval Kaczyńského, aby ji nezneužíval k politickým cílům. Premiér poté kondoloval rodině zabitého.

  • Jaroslaw Kaczyński na brífinku k atentátu v Lodži autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2035/203485.jpg
  • Oběť střelby v kanceláři polské strany Právo a spravedlnost zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2035/203466.jpg