V Tel Avivu je k vidění Šaron v komatu

Tel Aviv – Postel s figurínou někdejšího izraelského premiéra Ariela Šarona v životní velikosti budou moci zhlédnout návštěvníci výstavy v Tel Avivu. Jejím cílem je demonstrovat politickou situaci, v níž se Izrael nyní nachází. Šaron v lednu 2006 utrpěl mrtvici a je od té doby v komatu. Připravuje se jeho převoz na rodinnou farmu v jižním Izraeli.

Instalace izraelského umělce Noama Braslavského je v jinak prázdném sále galerie. Šaronova figurína má otevřené oči, je napojena na infuzi a její břicho se zvedá jako břicho dýchajícího člověka. „Není to obyčejný člověk. Má mimořádný vliv na všechny, kdo zde žijí. Vybočil ze silnice uprostřed svého politického obratu,“ řekl před otevřením výstavy Braslavsky, který žije v Berlíně. Dodal, že to není jenom socha, ale instalace, která vyvolá citovou reakci diváka. „Vybral jsem si Šarona, jelikož on je v izraelské společnosti jakýmsi odhaleným nervem, spouští všechny pocity související s tím, co znamená být Izraelcem,“ řekl Braslavsky.

Kurátor výstavy Jošua Simon:

„Šaronovo ještě dýchající tělo je alegorií těla izraelské politiky, něčeho, co nedokáže vést nezávislý život bez pomoci druhých a je při životě udržováno uměle,“ napsal v katalogu k výstavě její kurátor Jošua Simon."

Bývalý armádní generál Šaron, jehož Palestinci viní z válečných zločinů a který rozhodl o stažení Izraelců z pásma Gazy v roce 2005, patřil v minulosti do pravicového politického tábora. V listopadu 2005 ale založil centristickou stranu Vpřed (Kadima), která byla do loňska ve vládě.

Šaronův přítel a bývalý poradce Raanan Gissin řekl, že se mu sice socha z uměleckého hlediska líbí, ale že si nechce bývalého premiéra připomínat v této podobě. „Byl vždy aktivní, vždy něco dělal. Byl to muž činu, neustále v pohybu a neustále ve vedoucí roli. Proto mám s tímto, řekněme velmi jedinečným dílem, problém,“ řekl Gissin.