V Británii odvysílají dokument o únosu prince Harryho v Afghánistánu

Londýn – Oba britští princové William i Harry, synové následníka trůnu prince Charlese, touží po tom bojovat za Británii v Afghánistánu. Zatímco mladšímu Harrymu se tento sen už splnil, William teď vyslovil přání, že by chtěl svého bratra následovat. Právě službě Harryho v Afghánistánu se má věnovat i hraný kontroverzní dokument, který má tento týden odvysílat britská televize.

Osmadvacetiletý William nedávno absolvoval výcvikový kurz druhého pilota záchranného vrtulníku. Teď by chtěl do ostrých bojů přímo do Afghánistánu. Prohlásil to v rozhovoru pro televizi Sky. 

Williamův bratr Harry byl už v Afghánistánu na vlastní přání nasazen. Když ale informace unikla na veřejnost, armáda ho stáhla. Panovaly totiž obavy, že by Tálibán na prince cíleně zaútočil. Harry proto působil v afghánském Hílmandu v roce 2008 jen deset týdnů. 

Právě fiktivní útok Tálibánu na prince Harryho teď v Británii budí vášně. Channel 4 se totiž tento týden chystá odvysílat hraný dokument, ve kterém povstalci prince unesou. Dokument, který kombinuje fikci s realitou, má ukázat, jak by Británie s povstalci jednala, aby byl Harry propuštěn na svobodu. 

A právě to se nelíbí britské armádě. Náčelník generálního štábu britské armády Jock Stirrup požádal televizní stanici Channel 4, aby dokument stáhla. Stirrup v dopise řediteli televize vyjádřil obavy, že by mohl být pořad The Taking of Prince Harry pro rodiny vojáků v Afghánistánu stresující. 

„Je to legitimní námět dokumentu, který probírá rizika, jimž je princ Harry coby cenný terč vystaven. Poskytuje představu o skutečném nebezpečí, jaké členům královské rodiny hrozí ve válce, a také o politických dopadech únosu takových lidí,“ brání se ale v prohlášení televize.

Britský princ Harry v kokpitu vrtulníku
Zdroj: ČTK/AP/Ian Forshaw