Zloději ukradli z celního skladu v Sofii 320 kilo zlata

Sofie - Z celního skladu na letišti v Sofii zmizelo 320 kilogramů zlata zabaveného pašerákům. Ti se zhruba před dvěma měsíci snažili drahé kovy přepašovat za hranice, policie je ale chytla. Zabavené zlato mělo sloužit jako důkazní materiál. Teď je ale fuč.

Stačilo málo a zlato v hodnotě zhruba 14 milionů dolarů mohlo být nenávratně pryč kdesi v Turecku. Policistům se ale před dvěma měsíci na poslední chvíli podařilo zasáhnout a pašeráky zastavit. Zabavené zlato uložili do celního skladu na letiště v Sofii, odtud teď ale zlato zmizelo. Mělo přitom sloužit jako důkazní materiál proti pašerákům. 

„Krádež nijak neovlivní soudní proces. Veškeré důkazy už máme a pachatelé byli uvedeni do vyšetřovací vazby ihned poté, co jsme je díky důkazům chytili,“ ujišťoval ale bulharský ministr vnitra Cvetan Cvetanov. Ministr poznamenal, že není jisté, jestli existuje spojitost mezi zloději, co celní sklad na sofijském letišti vykradli, a zadrženými pašeráky. 

V Bulharsku ukradli 320 kilo zlata (zdroj: ČT24)

„Poplašný systém skladu byl při krádeži odborně vyřazen, někdo ho vypnul. Snažíme se zjistit, jestli to byla technická chyba, a nebo to byl někdo zevnitř, kdo lupičům trošku pomohl,“ řekl k tomu také Cvetanov. 

Vládní agentura, která má celní sklady na starosti, se k případu stále nevyjádřila. Podle bulharské veřejnoprávní televize to zvyšuje podezření, že bezpečnostní systém vyřadil někdo zevnitř.