Nejdražší Barbie na světě? Dražit se bude v New Yorku

New York – Svět se dnes dozví, kdo se stane majitelem nejdražší Barbie na světě. Legendární panenka se dnes bude dražit v newyorské aukční síni Christies. Její cena se odhaduje v přepočtu na pět až osm milionů korun. Za tak vysokou cenu vděčí pravému diamantu, který má na krku.

Na první pohled úplně obyčejná barbína. Má učesané vlasy, černé šaty bez ramínek a lodičky na jehlovém podpatku. Jen jedna věc ji přece jen odlišuje od všech ostatních dětských hraček. Náhrdelník s růžovým diamantem. Cenu panenky vymrštil na 300 až 500 tisíc dolarů.

Šperk pro panenku vyrobil zlatník Stefan Canturi. Jasný růžový kámen zasadil do geometrického vzoru mezi menší bílé diamanty v celkové váze tří karátů. Aby všechno ladilo, navrhl panence i oblečení, boty, účes a další detaily.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Peníze z prodeje nejdražší panenky na světě půjdou do Nadace pro výzkum rakoviny prsu. Aukční síň čeká rekordní výdělek. Ten dosavadní drží londýnská pobočka Christie's, kde se v roce 2006 vydražila panenka Barbie v přepočtu za 300 tisíc korun.