Kometa Hartley se přiblížila k Zemi, zkušené oko ji může spatřit

Praha - Kometa Hartley se už k Zemi přiblížila natolik, že ji je možné pozorovat i bez dalekohledu. Je k tomu však potřeba zkušené oko, jasné počasí a temná bezměsíčná obloha. Kometa se na své dráze dostane nejblíže k Zemi dnes v 19:33 SELČ na vzdálenost 18 milionu kilometrů. Nynější jasnost si udrží nejméně do začátku listopadu. Pak se bude od Země vzdalovat a slábnout.

„Je na pokraji viditelnosti pouhým okem, to znamená ve městě skoro neviditelná. Člověk by musel mít velmi dobré pozorovací podmínky, být mimo město, aby nerušilo žádné osvětlení. A bylo by ji také šikovné pozorovat mimo dnešek nebo zítřek, protože dnes je den před úplňkem, a to je dost nevýhodné,“ upozornil ředitel Hvězdárny a Planetária hl. m. Prahy Marcel Grün.

Hartley během druhé poloviny října 2010 prochází souhvězdím Vozky a směřuje do Blíženců. V listopadu 2010 bude procházet přes Malého psa do Jednorožce. „Je to poměrně malá kometa, jádro má průměr asi 1,2 kilometru. Je to kometa velmi zajímavá, protože se její dráha velmi výrazně změnila. Teď už patří mezi komety, které obíhají kolem Slunce za 6,5 roku,“ uvedl Grün.

Rozhovor s Marcelem Grünem (zdroj: ČT24)

Blízko Země prolétly v poslední době i jiné komety, například 73P/Schwassmann-Wachmann v květnu 2006 necelých 12 milionů kilometrů od Země či krásná vlasatici Hyakutake v roce 1996 zhruba 15 milionů kilometrů. Rekord zatím drží kometa D/1770 L1 (Lexell), která se Zemi v červenci 1770 přiblížila na necelé 2,3 milionu kilometru.

Kometa tu nebude dlouho

Kometu Hartley objevil v roce 1986 na australské observatoři v Sidding Spring slavný lovec komet Malcolm Hartley. Její letošní návrat k Slunci je podle astronomů zdaleka nejpříznivějším v její historii. Astronomové jí předpovídají krátký život. „Pokud bude pokračovat při stávající produkci hmoty, je možné, že nepřežije déle než dalších 17 návratů,“ uvedl Jakub Černý ze Společnosti pro Meziplanetární hmotu České astronomické společnosti.