Pro chilské horníky se rozezní svatební zvony

Copiapó (Chile) – Pět z 33 zachráněných chilských horníků čeká svatba. Během svého pobytu v zavaleném dole slíbili svým přítelkyním a manželkám, že se po návratu na zem vezmou v kostele. Pro některé z nich jde o první svatbu, další jen stvrdí svůj slib, který učinili při civilním obřadu.

Horníci požádali na kolenou své nevěsty o ruku během večírku, který se konal v úterý večer v severochilském přímořském městě Caldera. Tady se horníci poprvé na veřejnosti sešli pohromadě od své dramatické záchrany, která se podařila minulý týden po 69 dnech, které strávili pod zemí.

„Po těch deseti letech, co jsme spolu strávili, si myslím, že je čas, abychom se vzali,“ řekl horník Claudio Yáňez přítelkyni Cristině Núňezové. Také horník Estéban Rojas pod zemí slíbil, že se v kostele ožení se svou manželkou - 25 let po občanském svatebním obřadu. Novou žádost o ruku poslal na povrch v jednom z dopisů, jimiž horníci z podzemí komunikovali.

„Napsal jsem manželce, že jestli se odtamtud dostanu živý, vezmeme se v kostele,“ řekl Rojas. „Souhlasím. Pořád mám ten dopis, abych tě přiměla to dodržet,“ zažertovala jeho manželka Jessica Yáňezová.

Vydáno pod