Z nádrže Discovery uniká palivo, start by to ohrozit nemělo

Mys Canaveral (USA) - Z nádrže pro manévrovací pohon raketoplánu Discovery uniká palivo. Odborníci Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) únik objevili tento týden a vyprazdňují nádrže, aby závadu opravili. Raketoplán, který již stojí na startovací rampě, by měl být připraven ke svému poslednímu letu do vesmíru v plánovaném termínu 1. listopadu, uvedl NASA na svých internetových stránkách.

„Raketoplán používá pro manévrování dvousložkové pohonné látky monomethylhydrazin a oxid dusičitý. Při předstartovních testech bylo zjištěno, že z jedné z propojovacích trubek v nádrži uniká monomethylhydrazin, který je toxický,“ vysvětlil odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl. Pracovníci NASA utáhli šrouby v místech, kde zřejmě palivo unikalo. V noci na dnešek začali vypouštět nádrže raketoplánu a po jejich vyprázdnění vymění obě těsnění uvnitř nádrže. Palivo by mělo být načerpáno zpátky do 25. října, takže termín startu 1. listopadu není podle NASA ohrožen.

Manévrovací pohon Discovery se používá k úpravě kurzu raketoplánu na oběžné dráze, především k jeho přistání u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Pohony také dávají impulz k zahájení sestupu z oběžné dráhy zpět na Zemi.

Rozhovor s Tomášem Přibylem (zdroj: ČT24)

Discovery poletí do vesmíru naposledy. V rámci své jedenáctidenní mise dopraví na ISS logistickou plošinu užívanou při práci astronautů mimo stanici a modul pro uložení zásob a odpadu. Raketoplán vynese na oběžnou dráhu také nejdůležitější náhradní díly pro nutné opravy na ISS. Pro Discovery bude současný start 39. letem do vesmíru a 12. misí k ISS. Raketoplán poprvé letěl do kosmu v roce 1984.

Vydáno pod