Tajfun Megi zabil 27 lidí a míří k Číně

Peking - Tajfun Megi, který na Filipínách zabil 27 lidí, míří k pobřeží Číny. Úřady tam vyhlásily nejvyšší pohotovost a urychlily přípravy na příchod živlu. Evakuují se statisíce lidí. Megi je asi 500 kilometrů jihovýchodně od Hongkongu. Pohybuje se pomalu, vítr má ale sílu 175 kilometrů v hodině. Na pevnině má udeřit v sobotu. Podle meteorologů se tajfuny většinou při kontaktu s čínskou pevninou zklidní, ale občas provedou obrat a v teplém moři naberou novou sílu.

Podle sdělení čínských úřadů bylo nuceno kvůli tajfunu Megi preventivně opustit své domovy 160 tisíc lidí na ostrově Chaj-nan, dalších více než 150 tisíc v pobřežní provincii Fu-ťien a zatím 10 tisíc osob v sousední provincii Kuang-tung.

Pět hongkongských ropných terminálů dnes zastavilo svou činnost a odeslalo tankery kotvit na volné moře, kde mohou blížícímu se tajfunu lépe čelit. Střed tajfunu by podle předpovědí měl zasáhnout čínskou pevninu mezi Hongkongem a Čang-čou. Před smrští a vysokými vlnami varoval loďaře i Tchaj-wan. Ropné plošiny v Jihočínském moři byly ve středu evakuovány a přeprava ropy na pevninu byla zastavena. Do čínských přístavů se urychleně vrátilo na 48 tisíc rybářských lodí.

Tajfun zpustošil hlavně venkovské oblasti na severu Filipín. Oko živlu se ale přehnalo i přes tři větší města. Manilská vláda škody odhadla na 32 milionů dolarů (přes půl miliardy korun) a požádala o pomoc i americkou armádu, která je v oblasti na cvičení.