Image Španělska jako kuřáckého ráje se pomalu rozpadá

Madrid - Poslanci dolní komory španělského parlamentu schválili návrh přísného protikuřáckého zákona, který zakazuje kouření ve všech barech a restauracích. Pokud norma projde i Senátem, lidé si nebudou moci cigaretu zapálit ani na hřištích nebo v blízkosti škol a nemocnic. Zákon by měl platit od 2. ledna 2011.

Ve Španělsku doposud platí zákaz kouření na pracovištích, na nádražích a ve vlacích. V pohostinství je omezení kouření zcela na vůli majitelů. Kouřit se smí pouze v 89 procentech z více než 350 000 barů a restaurací, pouze 11 procent je označeno nekuřáckou cedulkou.

Přísný zákon schválený Kongresem poslanců by měl zemi zbavit nelichotivé pověsti jednoho z kuřáckých rájů západní Evropy. Právní akt nařizuje, že ze všech barů, restaurací a hospod se musejí stát nekuřácké zóny. Majitelé restaurací si chtěli vymoci výjimky v podobě stavebně oddělených kuřáren, to ale parlament zamítl. Kouřit se bude moci nadále jen na terasách barů.

Kouřit nebude nově možné ani na dětských hřištích nebo školních či nemocničních dvorech. Výjimku mají mít jen věznice, psychiatrické kliniky a domovy důchodců.

Zákon kritizuje španělská federace hoteliérů, podle níž nová úprava připraví o práci asi 145 tisíc lidí a sníží příjmy o deset procent. Ministerstvo zdravotnictví to ale odmítá a argumentuje tím, že v zemích, kde podobné zákony již platí, nebyl propad tak citelný.

Zákon by měl snížit počet lidí, kteří každý rok zemřou na následky kouření. Podle mluvčí vládních socialistů Marisol Pérezové je v zemi ročně zaznamenáno přes 50 000 takových úmrtí, z toho asi 1 500 připadá na pasivní kuřáky. Španělský výbor pro prevenci kouření udává, že každý rok zemře na rakovinu plic až 1 000 číšníků.

Úplný zákaz kouření v pohostinských zařízeních platí například v Británii, ve Švédsku, ve Finsku, ve Francii, ve Slovinsku nebo v Černé Hoře.

Kouření ve Španělsku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod