Pilné, ale blbnou: Starší včely netrefí domů a nestojí o změnu

New York – Starším včelám už to tolik nepálí a mívají problém trefit zpátky domů. Kromě toho si také velmi těžko zvykají na nové hnízdo. K tomuto závěru dospěli američtí a norští vědci. Je přitom obecně známo, že včely mají skvělý orientační smysl a dokážou i ve velmi členité krajině najít zpět cestu do úlu i poté, co při cestě za květy zamíří daleko od domova.

Z dřívějších studií víme, že starší včely měly při laboratorních pokusech problémy s učením vůní květů, říká Gro Amdam z Arizonské státní univerzity, který na projektu spolupracoval s kolegy z norské Univerzity přírodních věd. Dodává, že cílem výzkumu bylo zjistit, zda věk má vliv i na orientační schopnost včel, která je pro jejich přežití v přírodě životně důležitá.

Včely bez problémů zvládnou tří až čtyřdenní cestu za potravou; podle profesora Amdama zkušené včely stejnou vzdálenost překonají za pět až 11 dnů, těm starším to trvá více než dva týdny. Podobně se starší kusy také obtížně přizpůsobují změně domova a platí pro ně, že zvyk je železná košile. Vědci jim při pokusu zavřeli starý úl a během několika dnů si včely zvykaly na nový a zjišťovaly, že ten starý už je nepoužitelný. Pak vědci úl přesunuli a dávali včelám smíšeného věku na výběr ze tří různých lokací. Starší včely většinou zamířily k původnímu úlu – i když už musely vědět, že jim je k ničemu.

  • Včela autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1079/107815.jpg
  • Včely autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/842/84170.jpg