Útočník z Lodže chtěl zabít jakéhokoli politika

Varšava - Muž, který v úterý v pobočce největší polské opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) v Lodži jednoho člověka zabil a druhého těžce zranil, tvrdí, že ho k činu dohnalo zklamání z politiky. Útočník měl prý na politiky spadeno už dříve. A zatímco pokračuje vyšetřování tohoto případu, polští politici mezi sebou i přes výzvy ke klidu válčí dál.

Muž plánoval akci od začátku letošního roku. Chtěl zabít jakéhokoliv „politika bez ohledu na to, z jaké je strany, aby si sebou nebyli tak jistí“.

Ministr vnitra Jerzy Miller uvedl, že před časem se údajný pachatel vypravil do Varšavy, aby zabil politika ze Svazu demokratické levice. Podle polských médií zřejmě šlo o někdejšího premiéra Leszka Millera. Plány mu ale nevyšly, protože politika nepoznal. Jindy zase přišel před prezidentský palác v centru polského hlavního města a chtěl zabít jiného politika. „K atentátu nedošlo, protože před palácem stálo mnoho příslušníků ochranky,“ řekl ministr vnitra.

Rozhádané Polsko - nikdo s nikým nemluví

Premiér Donald Tusk z liberální Občanské platformy hned v úterý vyzval všechny účastníky veřejného života ke klidu. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by příměří v dlouhé válce hlavně mezi Právem a spravedlností a Občanskou platformou bylo na obzoru. Tusk dnes řekl, že „nehodlá podlehnout nenávisti, i když někteří i nad hrobem dokážou hrozit pěstí a urážet druhé“.

Jaroslaw Kaczyński, Tuskův hlavní politický rival, považuje vraždu v Lodži i dubnovou leteckou katastrofu u ruského Smolenska za výsledek nenávistné kampaně proti jeho straně, kterou - jak už několikrát řekl dříve - vede Občanská platforma.

O tom, co udělat s agresivitou v polské politice, chtěl dnes se zástupci jednotlivých stran začít jednat prezident Bronislaw Komorowski. Nicméně Jaroslaw Kaczyński oznámil, že schůzka s hlavou státu je vyloučená. Kaczyński s Komorowským, který ho letos v létě porazil v předčasných prezidentských volbách, odmítá mluvit.

Za partnera šéf Práva a spravedlnosti nepovažuje Komorowského od té doby, co v červenci oznámil, že dřevěný kříž z prostranství před prezidentským palácem nechá přestěhovat na vhodnější místo. Kříž před sídlem hlavy státu vztyčili skauti krátce po letecké katastrofě z 10. dubna, při které u Smolenska zahynul prezident Lech Kaczyński, bratr šéfa opozice, a desítky dalších osobností polského veřejného života. U kříže se modlili lidé, nosili k němu svíčky a květiny.

Vydáno pod