Kvalita vody v oblasti zasažené kalem zatím uspokojivá

Budapešť – Červený toxický kal se znovu dostal do potoka u maďarského Kolontáru. Informovala o tom maďarská tisková agentura. Podle odborníků byla v řece Marcal, do které se potok vlévá, ve středu hodnota pH 9,5 místo přípustných osmi. Světová zdravotnická organizace nicméně označila kvalitu vody v oblasti za uspokojivou.

Světová zdravotnická organizace (WHO) tvrdí, že kvalita vody v okolí ekologické havárie je zatím uspokojivá a voda podle ní nepředstavuje pro obyvatele zdravotní riziko. „Z informací, které jsou k dispozici, zůstala kvalita vody v Dunaji zřejmě nezměněna,“ informuje ve zprávě WHO. 

Experti WHO zkoumali vzorky vody v postižené oblasti od 12. do 16. října. I když je nyní kvalita vody uspokojivá, experti upozorňují, že je nadále nutné ji sledovat. Stejně tak je nutné sledovat stav vzduchu, půdy i potravin v postižené oblasti. 

Únik kalu z hliníkárny v Ajce ze 4. října si vyžádal devět mrtvých a 150 zraněných. V nemocnici zůstává 43 lidí, stav jednoho zraněného je kritický. Z poničené nádrže uniklo na 800 tisíc kubických metrů toxického bahna. Příčinu ekologické katastrofy úřady nadále vyšetřují.