Srážka lodi s trajektem v Nizozemsku – kapitán zahynul

Amsterodam - V kanále mezi Amsterodamem a Utrechtem se dnes srazila německá nákladní loď s nizozemským trajektem. Nehodu nepřežil kapitán nizozemského plavidla, jehož tělo bylo později nalezeno nedaleko místa srážky. Příčina kolize není známa. Doprava na kanálu, který je hlavní spojnicí amsterodamského přístavu s Rýnem, byla kvůli nehodě zastavena téměř na celý den. Znovu byl kanál otevřen těsně před pátou hodinou odpolední.

Po srážce s nákladní lodí se přívoz převrhl a plaval na vodě palubou dolů. Byl určen výhradně pro pěší a cyklisty. Jeho kapacita byla asi 12 lidí, na jeho palubě byl ale v době nehody pouze šestapadesátiletý kapitán. Policejní mluvčí uvedla, že kdyby se nehoda stala v jiný den, mohla by skončit mnohem větší tragédií. „Normálně bývá (plavidlo) v tuto denní dobu plné školních dětí, ale teď mají naštěstí školní prázdniny,“ řekla.

Proč loď do trajektu najela, není zatím jasné. Příčina nehody se vyšetřuje. Policie vyslechla kapitána nákladní lodi, testovali ho i na alkohol. Ten u něj ale prokázán nebyl.

Neštěstí se stalo na velmi frekventovaném kanálu u města Nieuwer Ter Aa zhruba deset kilometrů jižně od Amsterodamu za tmy kolem sedmé hodiny ráno. Tuto spojnici nizozemské metropole s Rýnem využívají jak větší nákladní lodě, tak i obvykle o poznání menší trajekty pro přepravu lidí.

Záchranáři
Zdroj: ČT24
Vydáno pod