Půjčka na dítě ze zkumavky? Polsko debatuje o umělém oplodnění

Varšava - Polský Sejm začal jednat o citlivém návrhu na uzákonění umělého oplodnění. Proti se ostře staví tamní římskokatolická církev. Konzervativní zákonodárci chtějí, aby byla metoda v Polsku úplně zakázaná. Tamní arcibiskup pohrozil poslancům, kteří by hlasovali pro zákon, že budou vyloučeni z církve. Umělé oplodnění v Polsku neupravuje žádná norma. Soukromé kliniky zákrok provádějí, umělé oplodnění si ale nemůže dovolit každý - je příliš drahé.

Umělé oplodnění metodou in vitro je v Polsku stále ostře sledovaným tématem. Polsko dodnes nemá zákon, který by určil právní hranice pro umělé oplodnění. V Sejmu teď začali poslanci diskutovat o šesti návrzích zákona. Mezi nimi jsou návrhy, které chtějí, aby metodu hradil stát, ale i návrhy, které volají po úplném zákazu této metody. Například jedna z poslankyň opoziční strany Právo a spravedlnost chce, aby se za umělé oplodnění posílalo do vězení na 5 let.

Jaroslaw Kaczyński, předseda strany Právo a spravedlnost:

„Budu hlasovat jako katolík v souladu s doporučením církve. Hlasování ukáže, kdo je opravdovým katolíkem a kdo to o sobě jen říká.“

Diskuse v Sejmu o umělém oplodnění teprve začala, není proto jasné, kdy dojde na hlasování a jak dopadne. Proti metodě in vitro se ale v Polsku ozývají nejen někteří konzervativní politici, ale především katolická církev. Jeden z polských biskupů dokonce pohrozil vyloučením z církve poslancům, kteří metodu in vitro podpoří. „Neměli bychom před biskupy klekat, ale řídit se vlastním rozumem a svědomím. Nátlaku nelze podlehnout,“ říká polský premiér Donald Tusk.

Jan Payne o dětech ze zkumavky:

„Je to způsob, jak pomáhat lidem. Jsou to vymodlené děti. Rodiče se o ně budou starat, mohou je dobře vychovat. Mohou to být děti s dobrou genetickou výbavou, mohou to být vynikající jedinci, kteří pomohou společnosti.“

„V desateru přikázání je miluj bližního svého, v tomto chování nevidím příliš lásky,“ řekl k připomínkám polské církve Jan Payne z Ústavu pro humanitní studia v lékařství z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Polský zpravodaj České televize Miroslav Karas poznamenal, že umělé oplodnění je v Polsku spíš pro majetné. Soukromé kliniky, kde se umělé oplodnění provádí, jsou velmi drahé - umělé oplodnění přijde v přepočtu minimálně na 80 000 korun. Každé sedmé manželství v Polsku přitom nemůže mít dítě přirozenou cestou. Touha po dítěti je ale často velmi silná. A kdo na dítě ze zkumavky nemá, nezbývá mu, než aby se kvůli vidině potomka zadlužil. Katolická církev doporučuje všem, kdo nemohou mít děti a chtějí je, aby je adoptovali.

Vydáno pod