U Skotska uvízla na mělčině supermoderní ponorka

Londýn - Britská jaderná ponorka HMS Astute zůstala dnes několik hodin zaklíněna mezi podmořskými útesy nedaleko severozápadního Skotska u ostrova Skye. Při nehodě nebyl nikdo zraněn a do plavidla nevnikla voda, ministerstvo obrany ale nebylo schopno vysvětlit, jak mohla nejmodernější britská ponorka uvíznout na mělčině. Ponorka nebyla v době incidentu vyzbrojena jadernými hlavicemi a nehrozilo ani, že by radiace unikla z jejího reaktoru.

Bezmála 100 metrů dlouhá HMS Astute je první z nové řady atomových ponorek a patří k nejmodernějším plavidlům ve výzbroji britského námořnictva. Trup je pokryt speciálními panely, které zahlazují její zvukovou stopu na sonarech jiných plavidel. Destilační systémy vytváří vodu i vzduch pro posádku. Ponorka nemusí po celých 25 let svého provozu doplňovat palivo a pod vodou vydrží v závislosti na množství zásob až tři měsíce.

Posádka plavidla prováděla zkušební plavby předtím, než se stroj zapojí do aktivní služby. Pobřežní stráž byla o nehodě vyrozuměna po deváté hodině ráno a vyslala na pomoc remorkér. Plavidlo se za přílivu podařilo vyprostit. Nyní ho remorkéry táhnou dále na širé moře, aby mohli potápěči prozkoumat, zda nedošlo k poškození trupu.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Podobné potíže měla už u Skotska jiná britská ponorka v roce 2002. Tehdy plavidlo typu Trafalgar také uvízlo u ostrova Skye během cvičení, zraněni byli dva členové posádky.

Podle britského námořnictva patří havarovaná ponorka třídy Astute k jedněm z největších a nejmodernějších jaderných ponorek, které v britské armádě nahrazují zastaralé ponorky třídy Swiftsure a Trafalgar.

Vyprošťování uvízlé britské jaderné ponorky
Zdroj: ČTK/AP/Danny Lawson
Vydáno pod