Chodorkovskému hrozí dalších šest let

Moskva – Dalších šest let za mřížemi požaduje ruská prokuratura v novém procesu s Michailem Chodorkovským za praní špinavých peněz a zpronevěru. Někdejšímu nejbohatšímu Rusovi má příští rok vypršet původní osmiletý trest. Pokud nynější soud dopadne podle přání obžaloby a žádný další se už konat nebude, zůstane bývalý ropný magnát a šéf ropné společnosti Jukos ve vězení do roku 2017. Chodorkovského obhájci stanovisko prokurátora označili za parodování justice a politickou demonstraci. Potrvá zřejmě týdny, než soud vynese svůj verdikt.

Chodorkovskij je obviněn z rozkradení stamiliónů tun ropy ropy v hodnotě mnoha miliard dolarů a zpronevěry peněz ropné společnosti Jukos, což mnozí ruští právníci, ale i experti v petrochemii, označují za absurdní. Své pochyby před soudem v červnu vyslovil i ruský ministr průmyslu a obchodu Viktor Christěnko. Západní tisk hodnotí Chodorkovského proces jako test schopnosti nynějšího prezidenta Dmitrije Medvěděva reformovat ruskou justici a oprostit se od politických metod svého mentora a předchůdce v prezidentském křesle Vladimira Putina.

Prokurátor Valerij Lachtin:

„Chodorkovskij nakládal s penězi ropné společnosti výhradně podle vlastního uvážení, nezajímaly ho názory jiných lidí, včetně menšinových akcionářů.“

Čtrnáctiletý trest prokurátor dnes při soudním přelíčení v Moskvě požadoval pro Chodorkovského i jeho obchodního partnera Platona Lebeděva. Do navrhovaného trestu doporučil zahrnout dobu osmi let, kterou si již oba obvinění odpykali za údajný daňový únik, celkově by se tedy věznění obou podnikatelů prodloužilo o šest let. První trest, který si Chodorkovskij a Lebeděv odpykávají od roku 2003, odsouzeným vyprší příští rok v říjnu. Pokud by soud požadavku obžaloby vyhověl, byli by ve vězení do roku 2017. „Zásadně nesouhlasím s požadavkem 14 let v trestanecké kolonii pro nevinného člověka,“ prohlásil dnes obhájce Konstantin Rivkin.

Chodorkovskij i Lebeděv, kteří jsou ve vězení od roku 2003, svou vinu vytrvale odmítají a proces označují za zpolitizovaný. Celou kauzu, která ve svém důsledku vedla ke krachu Jukosu a převedení jeho aktiv do rukou státu, kladou kritici Kremlu do přímé souvislosti s politickými ambicemi Michaila Chodorkovského. Ropný magnát neváhal útočit na nejvyšší patra ruské politiky a podle médií byl vážným soupeřem samotného Putina. Prokurátor Valerij Lachtin dnes politický kontext procesu vyloučil.