Pardubická firma vyvíjí speciální vrstvy pro raketové nosiče ESA

Pardubice - Společnost Synpo Pardubice je první českou firmou, která bude mít svůj výrobek v programu Evropské kosmické agentury ESA. Čeští vědci se podílejí na vývoji nové generace raketových nosičů. Vyvíjí speciální vrstvy z nanomateriálu určené do nádrží raket. Ty mají zamezit úniku paliva z raketových nosičů a také zlepšit termomechanické vlastnosti.

Technologie nové vrstvy z nanomateriálů klade důraz na odolnost. Nosiče jsou totiž mimořádně tepelně namáhané. „Jestliže bude kontejner prázdný, tak má teplotu kolem 50 stupňů, a jestliže je v něm kapalný vodík, tak to představuje méně než 200 stupňů pod nulou,“ uvedl vedoucí vědeckého týmu Jiří Zelenka.

Pro zkvalitnění vnitřního pláště raketových nosičů vědci použijí moderní nanotechnologii - tedy materiály o velikosti přibližně jedné tisíciny tloušťky lidského vlasu. „V našem případě se budeme pokoušet využít plasty. Ty budou poté vyztuženy nanočásticemi,“ dodal ředitel Synpo Pardubice a.s. Martin Navrátil.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Speciální vrstvu do raketových nosičů čekají už v září příštího roku první testy. Rakety, na jejichž vývoji čeští vědci spolupracují, by měly do kosmu začít létat v roce 2025.