Pákistán dostane od USA dvě miliardy dolarů na armádu

Washington - Americká vláda požádá Kongres o dvě miliardy dolarů na vojenskou pomoc Pákistánu. Podle ministryně zahraničí Hillary Clintonové je tato země nejtěsnějším amerických spojencem v boji proti islámskému extremismu. Pomoc by měl Pákistán dostat v letech 2012 až 2016. Spojené státy přestanou finančně i jinak podporovat několik pákistánských vojenských jednotek, které se podílely na porušování lidských práv, především vraždění civilistů a mučení zajatců. Pákistánskou armádu jako celek ale chtějí USA podporovat i nadále.

Slib vydatné vojenské pomoci Clintonová ohlásila během americko-pákistánského „strategického dialogu“, jak je označována třídenní série dvoustranných rozhovorů, která dnes končí ve Washingtonu. Podle Clintonové obě strany minulé dny strávily v „produktivních diskusích“ o likvidaci teroristických skupin operujících na pákistánském území. Dvoumiliardová finanční injekce se připojí k již Kongresem schválené pomoci na civilní projekty ve výši 7,5 miliardy dolarů (133 miliard korun).

Americko-pákistánský strategický dialog se odehrával ve třinácti pracovních skupinách a tematicky zasahoval od zemědělství a vodního hospodářství až po problémy komunikací a zbrojní spolupráce.

Hillary Clintonová:

„Pokud jde o boj proti terorismu extremistických skupin, které obě země ohrožují, nemají Spojené státy silnějšího partnera, než je Pákistán.“

Z pákistánské strany se strategického dialogu účastní ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší, který se ve Washingtonu postavil proti hlasům volajícím po přerušení vojenské spolupráce mezi oběma zeměmi. „Prorokové zkázy si znovu berou slovo a šíří o našem spojenectví scénáře soudného dne,“ řekl ministr. Zároveň otevřeně vyzval vládu Baracka Obamy, aby vyvinula tlak na Indii ve prospěch řešení kašmírského problému, kde muslimská většina násilím bojuje proti „indické nadvládě“.

Vydáno pod