Ugandský list vyzývá k pogromům na homosexuály

Kampala - Jména stovky údajně nejvlivnějších homosexuálů země včetně jejich fotografií a adres otiskl ugandský bulvární list Rolling Stone a vyzval k jejich likvidaci. Několik z nich už se údajně stalo terčem útoků. Podle lidskoprávních organizací se atmosféra nenávisti vůči homosexuálům stupňuje v celé východní Africe. Šéfredaktor Rolling Stonu ale bez rozpaků říká, že šlo o službu veřejnosti: chtěl prý ukázat na nebezpečí, která hrozí zemi, a pokouší se očistit ugandský veřejný život.

Nenávistný článek už začíná nést hořké plody. Několik lidí údajně skončilo po fyzickém útoku v nemocnici, jiní přišli o práci. Své jméno na seznamu našla třeba i Naomi Ruzindanaová. „Pokaždé, když se něco takového objeví, má to velice nepříjemné dopady na můj život. Tentokrát se cítím v přímém ohrožení,“ říká. Na pomoc vlády se spoléhat nemůže: jediným africkým státem, který zakazuje diskriminaci homosexuálů, je Jihoafrická republika. Ve většině zemí kontinentu je homosexualita trestná. V Ugandě za ni hrozí až 14 let vězení. Vládě ale i to připadá málo. Loni přišla s návrhem zákona, který by homosexualitu trestal doživotím nebo smrtí. Stáhla ho až po nátlaku Spojených států.

Ti, jejichž jména se objevila na seznamu, nyní žijí ve strachu - zvlášť když noviny žebříček doprovodily výzvou Pověste je. Ugandský ministr pro etiku a integritu Nsaba Buturo ale kritiku aktivistů bojujících za práva gayů a lesbiček odmítá. „Pořád jen lžou. Je to jejich způsob získávání podpory, chtějí si získat sympatie, je to jen součást jejich kampaně,“ řekl stanici CNN. Zákon proti gayům podle něj projde podle plánu a aktivisté jeho přijetí nenaruší.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Noviny, které otiskly seznam homosexuálů, nechaly úřady zavřít. Ne snad kvůli otištění žebříčku „top gayů a lesbiček“ a šíření nenávisti, ale kvůli chybě při registraci. Titul totiž nemá potřebná povolení a vycházel šest týdnů načerno. Podle šéfredaktora Gilese Muhameho začnou noviny brzy vycházet znovu a v kampani proti homosexuálům budou pokračovat.