V Novém Mexiku budují vesmírný přístav, otevřeli přistávací dráhu

Santa Fé - V severoamerickém Novém Mexiku byla otevřena první přistávací dráha pro komerční lety do vesmíru. Společnost Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona chce kolem ní postupně vybudovat celý vesmírný přístav. První turisté by z tříkilometrové dráhy měli startovat do kosmu už za 18 měsíců. Otevření přistávací dráhy přihlížely i tři stovky nadšenců, kteří si už výlet do vesmíru předplatili.

První přistávací dráhu pro komerční lety do kosmu pokřtil stroj SpaceShipTwo zavěšený pod mateřskou lodí. SpaceShipTwo měří 18 metrů a je v něm místo pro dva piloty a šest pasažérů. Za příslib 2,5hodinového letu dal každý zájemce 200 000 dolarů (přes 3,5 milionu korun).

Vesmírná loď SpaceShipTwo nedávno absolvovala první samostatný klouzavý let. Při předchozích zkouškách vždy zůstávala připoutaná k mateřské lodi.

V Novém Mexiku otevřeli přistávací dráhu pro komerční lety do vesmíru (zdroj: ČT24)

„Pro mě i pro tisíce dalších astronautů, kteří nás budou následovat sem do vesmírného přístavu Amerika, to bude jeden z nejdůležitějších okamžiků v našich životech. S každým dalším letem se naučíme víc, budeme zkušenější a otevřou se nám možnosti, jaké si dnes ani neumíme představit,“ uvedl zakladatel společnosti Virgin Galactic Richard Branson.

Bill Richardson, guvernér státu Nové Mexiko

„Tento nový kosmický věk rozšiřuje naše obzory a přináší nové myšlenky, technologie a jiný svět. A vy stojíte tady, na odpalovací rampě této vzrušující budoucnosti.“

Lety do kosmu dostupné běžným smrtelníkům byly snem po mnoho let. V roce 2004 dosáhl hranice vesmíru první soukromý prototyp SpaceShipOne, předchůdce nového stroje. Dal světu důkaz, že vesmír je na dosah i bez účasti vládních kosmických agentur.