Rusko je připraveno jednat o protiraketovém štítu NATO

Berlín - Rusko je připraveno jednat o protiraketovém štítu NATO, pokud bude bráno za plnohodnotného partnera. Řekl to ruský ministr obrany Anatolij Serďukov v rozhovoru, který podle agentury AFP zveřejní v pondělí německý časopis Der Spiegel. Serďukov podotkl, že Moskva a aliance zatím velmi rozdílně posuzují cíle a hrozby. Vyjádřil ale přesvědčení, že NATO a Rusko se budou brzy považovat za partnery.

„Pro nás je nejdůležitější v prvé řadě to, aby se definovaly skutečné hrozby pro Evropu, a za druhé, aby bylo s Ruskem nakládáno jako s rovnocenným účastníkem projektu,“ řekl šéf ruské obrany. Jedině za těchto podmínek lze podle něj vytvořit protiraketový obranný systém, který uspokojí všechny: „Co se politického posuzování týče, jsou naše postoje velmi blízké. Ale jde o technické možnosti projektu.“

Pro vybudování protiraketové obrany aliance se na schůzce ministrů zahraničí zemí NATO v polovině října vyslovil generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen. Po jednání řekl, že hrozby jsou „jasné“, ale nikoho nejmenoval. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv nedávno sdělil, že je připraven posoudit nabídku NATO ohledně spolupráce Ruska s aliančním projektem protiraketového štítu. Tato otázka bude na pořadu dne na summitu Rusko-NATO koncem listopadu v Portugalsku.

Rusko bylo tvrdě proti plánu bývalé americké vlády vybudovat v Evropě protiraketový deštník. Tehdejší americký prezident George Bush plán zdůvodňoval především údajnou íránskou hrozbou. Rusko mělo podezření, že štít má být namířen (i) proti němu, a to tím víc, že některé jeho prvky měly být blízko jeho hranic - v Polsku a v České republice.

Setkání amerického prezidenta Baracka Obamy s jeho ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem
Zdroj: ČT24