Manželky ruských politiků jsou často neviditelné

Moskva - Ruský premiér Vladimir Putin se už víc než rok neukázal na veřejnosti s manželkou Ludmilou - a tak se množí spekulace o jejich utajeném rozvodu. Putin se s ní proto nechal demonstrativně natočit při celostátním sčítání lidu. Celá kauza rozvířila debatu o rolích manželek vrcholných ruských politiků, které zůstávají veřejnosti v podstatě skryty.

Ruské první dámy nejsou tak nezávislé ani odvážné jako jejich západní kolegyně. Manželka prezidenta Světlana Medvěděvová se vzorně účastní všech povinných akcí, ale jen jako nenápadný doplněk muže. Podle analytika Igora Mintusova z Centra politického poradenství Niccolo M je vysvětlení jasné: v ruské kultuře je prý nepřijatelné, aby se ženy politiků aktivně angažovaly. „Národ to dráždí. Politická kultura v Rusku prostě říká, že žena by měla znát svoje místo,“ myslí si Mintusov.

Podobně je na tom manželka bývalého prezidenta a dnes premiéra Vladimira Putina Ludmila. O tom, jak žije, ruská veřejnost moc neví. I když jsou premiéra plné noviny, pokaždé je sám. Dokonce se spekulovalo, že se manželé tajně rozvedli. Bulvár psal o úprku Ludmily do kláštera a plánované Putinově svatbě s olympijskou šampionkou Alinou Kabajevovou, se kterou by údajně měl mít i syna. Teď se premiér s manželkou ukázal v rámci sčítání lidu a manželství potvrdil oficiálně. Při té příležitosti Ludmila uvedla, že je ženou v domácnosti.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Manželky ruských politiků jsou tak v ostrém kontrastu například s prvními dámami USA či Francie. Michelle Obamová rozjíždí manželovi předvolební kampaň, Carla Bruniová, manželka francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, zase zpívá a chce točit film. Jednou z ruských výjimek byla žena posledního sovětského prezidenta Raisa Gorbačovová, která prolomila mnohá tabu tehdejšího komunistického státu. Vzdělaná a vždy elegantní okouzlila svět a národ ji kvůli tomu nenáviděl.

  • Světlana Medvěděvová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2047/204659.jpg
  • Michail Gorbačov s manželkou Raisou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2047/204658.jpg