Tisíce lidí v Kyrgyzstánu protestují proti útoku na vítěze voleb

Biškek - Vůdce vítězné strany z nedávných voleb v Kyrgyzstánu údajně napadli členové tamní tajné služby. Kamčybek Tašijev prohlásil, že se ho pokusili zabít. Kyrgyzská policie potvrdila, že k útoku došlo. Tajná služba ale odmítla, že by na něm měla podíl. Parlamentní volby v Kyrgyzstánu vyhrála Tašijevova nacionalistická strana s necelými devíti procenty odevzdaných hlasů. V největších kyrgyzských městech Biškeku a Oši dnes proti údajnému atentátu protestuje několik tisíc lidí. Policie podle kyrgyzských novinářů proti demonstrantům nezasahuje. Prezidentka Roza Otunbajevová vyzvala kyrgyzskou policii a justiční orgány, aby sobotní incident v obydlí Kamčybeka Tašijeva důsledně vyšetřily.

Šéf strany Ata-Žurt Kamčybek Tašijev prohlásil, že ozbrojení muži v sobotu vnikli do jeho domu na předměstí kyrgyzské metropole. „Dostali se tam jako lupiči… Myslím, že mě chtěli zastřelit,“ řekl podle agentury Reuters novinářům politik. Na setkání s nimi dorazil s ovázanou rukou.

Mluvčí tajné služby připustil, že v sobotu večer se v okolí Tašijevova obydlí pohybovali policejní agenti, ale jejich akce byla údajně namířena proti pašerákům drog. Incident, při němž byl politik zraněn, vyprovokovala podle mluvčího Tašijevova ochranka.

Před sídlem kyrgyzského parlamentu se dnes shromáždilo kolem 4 000 stoupenců strany Ata-Žurt a požadovali demisi šéfa kyrgyzské tajné policie Kenešbeka Dujšebajeva. Vyzývali také kyrgyzskou volební komisi, aby bezodkladně zveřejnila definitivní výsledky voleb. Ty dosud komise oficiálně nevydala, protože jedna z politických stran zpochybnila jejich správnost.

Zadržování oficiálních výsledků vyvolává v zemi značnou nervozitu, kterou šéf volební komise Akylbek Sarijev podnítil prohlášením, že některé politické strany nakonec mohou získat méně hlasů, než se podle neoficiálních výsledků předpokládalo.

Podle agentury CA-News se stoupenci strany Ata-Žurt začali shromažďovat i v jihokyrgyzské Oši, kde letos v červnu vypukly krvavé etnické střety. Strana, která s 8,8 procenta překvapivě vyhrála nedávné kyrgyzské parlamentní volby, je považována za politickou platformu kyrgyzských nacionalistů a stoupenců bývalého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, který byl svržen letos v dubnu.