Po skandálu s nemrznoucí směsí má rakouské víno opět dobrou pověst

Sankt Pölten (Dolní Rakousy) - Rakouští vinaři si připomínají 25 let od skandálu, který je téměř zruinoval. Podvodníci tehdy přidávali do prodávaného vína nemrznoucí směs. Viníci skončili za mřížemi a země poté přijala tvrdý vinařský zákon, ale i přesto se ze skandálu vzpamatovávala řadu let. V Dolních Rakousích je vinobraní v plném proudu. Hroznů je však letos jen asi polovina než jindy, ale zato kvalitních.

„Kvalita je letos velmi dobrá, množství by mohlo být větší, ale musíme být spokojení s tím, co máme,“ uvedl místní vinař Gerhard Fischer.

Situace je však stále lepší než před 25 lety, kdy v létě 1985 odhalily testy v drahých rakouských vínech diethylenglykol. Vyšetřování vedlo ke zhruba dvacítce podvodníků, kteří nasládlou nemrznoucí směs míchali do laciných vín a prodávali je jako přívlastková.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

„Pověst rakouského vinařství byla zcela zničená, následujících 5 let bylo katastrofálních. Úplně nevinní výrobci najednou neměli žádný odbyt, export se propadl o skoro 95 procent,“ řekl předseda Rakouského vinařského svazu
Josef Pleil.

Z pančovaného vína tehdy nikdo vážněji neonemocněl, ale přesto ho dlouhé měsíce využívala i propaganda tehdejších komunistických režimů. Zachránit vinařství se v té době zdálo nemožné. Rakousko se o to však pokusilo a od ledna 1986 zavedlo na tehdejší Evropu velmi přísná pravidla státní kontroly. Vinaři je nejprve vnímali jako definitivní smrtící úder. Jenomže kvalita začala stoupat a důvěra se opět vracela.

Dnes je záruka původu vína v každé lahvi nejen v Rakousku samozřejmostí a nad jedním propršeným létem si tak mohou rakouští vinaři dovolit mávnout rukou.

Vydáno pod