Kosovští Srbové začínají nacházet společnou řeč s Albánci

Kosovo – Výročí dvou let od vyhlášení nezávislosti Kosova přimělo srbsko-kosovské diplomaty k opětovnému jednání. Pod mezinárodním dohledem mají do konce října řešit zásadní problémy, jako je fungování policie nebo vymahatelnost práva v autonomní republice. V některých částech na jihu země začínají místní Srbové spolupracovat s prištinskou vládou a poprvé se rozhodli nebojkotovat volby.

Výsledkem přehodnocení vzájemných vztahů je znovunabytá hrdost místních obyvatel. V jihokosovském okresu Štrpce mají na radnici po deseti letech znovu srbského starostu. „Srbská společnost tady v Kosovu nikdy sama nerozhodovala o svém osudu, stále jsme poslouchali Bělehrad. Teď se lidé podle mě probudili a vzali věci do svých rukou,“ říká starosta Štrpce, kosovský Srb Bratislav Nikolič.

Příkladem proměny atmosféry mezi Srby a Albánci je také rodina Jeleny Milosavljevičové. Ta se po 11 letech rozhodla poprvé jít k volbám, přestože má podle svých slov politiky „plné zuby“. „Já jako Srbka chci, aby byl slyšet můj hlas, proto jsem volila. Nechci, aby o mě rozhodoval někdo druhý,“ říká Jelena.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Nové vedení radnice už ve Štrpci začalo dělat pro lidi konkrétní kroky. Staví se tady nová kanalizace, místní již využívají také novou tržnici. „Našeho srbského starosty si velmi vážíme, pracuje stejně pro Srby i Albánce, kvůli válce se ale na některé věci zapomíná velmi těžko,“ uvedl kosovský Albánec Šabi Mehmeti.

V Kosovu je celkem 10 okresů, ve kterých mají Srbové většinu. Podobně jako ve Štrpci funguje společná samospráva i v 6 dalších okresech. Kosovo je však v otázce možné spolupráce mezi Srby a Albánci rozděleno do dvou oblastí. Zatímco na jihu začínají převládat společné zájmy na rozvoji oblasti, sever nadále charakterizuje vzájemná nevraživost.

Vydáno pod