Novinář, který vyzradil vojenská tajemství,se vrátil do Izraele

Jeruzalém - Redaktor izraelského listu Haarec, obviněný z využití vojenských informací klasifikovaných jako tajné, se v neděli vrátil do Izraele. Několik měsíců pobýval Uri Blau v cizině, aby se vyhnul zatčení. Nyní se ale podle zprávy izraelské televize, citované agenturou AFP, jeho advokát dohodl s tajnou službou Šin Bet.

Blau zveřejnil loni sérii článků o kontroverzních operacích a represivních metodách izraelské armády. Zdrojem mu byla dokumentace, kterou mu předala bývalá vojačka Anat Kamová. V době své vojenské služby si uvědomila, že v jejích silách není změnit věci, s nimiž nesouhlasí. Proto odcizila dokumentaci, aby údajně mohla později poukázat na zločiny páchané Izraelci na Palestincích. Okopírovala na 2000 dokumentů, z nichž 700 patřilo k vysoce tajným. Kamová byla obviněna ze závažné špionáže, z předání tajných informací s cílem poškodit bezpečnost země. Maximální trest za tyto zločiny je doživotí. Proces s ní běží už několik měsíců, další stání je nařízeno na prosinec.

Když dokumenty vypálené na CD předávala novináři Urimu Blauovi, neměla prý v úmyslu ohrozit bezpečnost Izraele. Domnívala se údajně, že se Blau nezaměří na „detaily jednotlivých armádních akcí, ale na princip a postupy, které stojí za rozhodováním vysokých důstojníků“. Domnívala se také, že články, které z jejích materiálů vzniknou, stejně projdou cenzurou, která nedopustí vyzrazení tajných informací.

Blau se vrátí a předá všech 1500 dokumentů

Blau se ve snaze uniknout zatčení uchýlil do Británie, kde vyčkával na získání záruk od izraelských úřadů. Nyní se podle televize zavázal, že vrátí všech 1500 dokumentů předaných Kamovou a dá se k dispozici vyšetřovatelům policie a služby Šin Bet. Souhlasil prý také, že se podrobí zkoušce na detektoru lži, aby dokázal, že si tentokrát už žádný tajný dokument neponechal.

Jeden z dokumentů zveřejněných Blauem dokazoval, že izraelští vojáci dostali rozkaz k „cílené likvidaci“ aktivistů palestinského radikálního hnutí Islámský Džihád, a to i v případech, že je možné je zatknout. Tato direktiva protiřečí nařízení izraelského nejvyššího soudu.