Hurikán Richard zasáhl Belize, ohrožuje jihovýchod Mexika

Belize City - Hurikán Richard dnes po přechodu nad severovýchodní oblastí Guatemaly zeslábl na tropickou bouři. Oznámilo to americké Národní středisko pro hurikány. Bouře se zformovala ve čtvrtek v karibské oblasti, v neděli zesílila na hurikán 1. kategorie a zasáhla karibské pobřeží středoamerického Belize. Tamní úřady evakuovaly turisty z příbřežních ostrovů, útočiště ve stanech a vládou zřízených útulcích vyhledalo odhadem 10 000 osob. Informace o případných škodách nebo obětech nejsou zatím k dispozici. Vítr doprovázející bouři Richard v současné době dosahuje rychlosti 105 kilometrů za hodinu.

Podle údajů amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) dosahoval vichr v neděli při příchodu nad pevninu rychlosti až 150 kilometrů v hodině, čímž se Richard zařadil do 1. kategorie hurikánů. Zasáhl oblast zhruba 35 kilometrů jihozápadně od největšího města Belize City, jehož okolí je plné dřevěných domků s plechovými střechami, velmi zranitelných vůči vichrům.

Příchod Richarda způsobil rozsáhlé výpadky elektřiny. Ještě před dopadem hurikánu přemístily hotely v jižním Belize zahraniční turisty do útočišť ve vnitrozemí. Zaměstnanci některých hotelů sráželi preventivně ovocné plody a kokosové ořechy ze stromů. „Nechceme, aby se ovoce za bouře proměnilo ve střely,“ řekl bezpečnostní strážce z hotelu Placencia.

V Belize může být v současnosti podle odhadu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur maximálně okolo 20 českých občanů, kteří se do země většinou jezdí potápět. Belize nefiguruje v katalogové nabídce tuzemských cestovních kanceláří, ty zprostředkovávají cesty jen na základě individuální poptávky.

Richard se přesune do zálivu Campeche, ropní dělníci se zatím neevakuují

Richard se pohybuje severozápadním směrem a podle počítačových předpovědních modelů zřejmě po průchodu Belize a jižním Mexikem vstoupí do úterka do zálivu Campeche. Odtud pochází více než dvě třetiny ze 2,6 milionu barelů ropy, které produkuje Mexiko. Mexická státní ropná společnost Pemex zatím ještě neevakuovala žádné dělníky z ropných plošin v zálivu. „Udržujeme normální provoz a monitorujeme hurikán,“ řekl mluvčí Pemexu.

Hurikán Richard je 17. pojmenovanou tropickou bouří letošní atlantické sezony hurikánů.