Horníci dostali medaile

Santiago de Chile - Chilský prezident Sebastián Piňera uspořádal recepci pro 33 horníků, vyproštěných po 69 dnech ze zavaleného dolu. Přijal je v doprovodu jejich rodin a každému z nich předal pamětní medaili, vydanou k 200. výročí chilské nezávislosti na Španělsku. Horníky ještě dnes čeká fotbalové utkání, ve kterém nastoupí proti týmu záchranářů a vládních úředníků.

Nové mediální hvězdy přivítaly u prezidentského paláce davy fanoušků. A horníci přicházeli na scénu jako pravé hvězdy. V elegantních padnoucích oblecích, někteří z nich ještě s černými brýlemi, došli si jeden po druhém k prezidentovi pro medaili. 

Piňera horníky i jejich rodiny srdečně přijal, vzdal jim poctu za statečnost. „Jsme hluboce vděčni vám všem, našemu prezidentovi, našim ministrům, celému Chile, je to něco, co bychom si nedokázali představit,“ prohlásil vedoucí skupiny Luis Urzúa.   

Chilští horníci povečeří s prezidentem (zdroj: ČT24)

Ještě než horníci převzali medaile, posilnili se výtečnou večeří. „Když ještě byli dole, řekli jsme jim, že až budou nahoře, nabídneme jim pečínku, takže teď jsme tady a plníme svůj slib,“ řekl ministr dolů Laurence Golborne, který se výrazně podílel na záchraně zavalených mužů.

Horníci se potýkají se všedními starostmi i slávou

Euforii z úspěšné záchranné akce teď ale pomalu střídají starosti všedních dnů. S uzavřením dolu totiž horníci přišli o práci. Nemalou sumu peněz by jim měl přinést jejich vlastní příběh. Ač o něm původně chtěli mlčet, nedávno jeden z nich prohlásil, že ho převypráví tomu médiu, které nabídne nejvíc.

„Musíme toho využít. Neuzavřeli jsme žádnou dohodu o mlčení, takže promluvíme, jakmile někdo řekne, kolik za to nabízí. Potom nás 33 řekne pravdu,“ říká jeden ze zachráněných horníků Omar Reygada.

Kromě finanční otázky ale horníky podle odborníků čeká další těžká zkouška: vyrovnat se s obrovským zájmem médií. Na povrchu se totiž z řadových dělníků během dvou měsíců závalu staly světově známé celebrity. Navíc na nekonečné řadě večírků část z nich - mluví se o pěti nebo šesti havířích - nezvládá kontrolovat alkoholové opojení. A přišly i první vážné problémy - jeden z horníků už skončil v nemocnici poté, co se zhroutil před tím, než měl promluvit na večírku.

Skupina 33 horníků byla v podzemí v hloubce přes 600 metrů zavalena od 5. srpna rekordních 69 dnů. Více než dva týdny trvalo, než je záchranáři objevili. Při mediálně ostře sledované záchranné akci, která v dějinách hornictví nemá obdoby, byli 13. a 14. října osvobozeni.

  • Zachráněný horník Samuel Ávalos mává vlajkou před prezidentským palácem. autor: Robert Candia, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2051/205069.jpg
  • Chilský prezident Sebastian Piňera přivítal v hlavním městě všech 33 zachráněných horníků. autor: Robert Candia, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2051/205071.jpg
  • Horníci navštívili prezidentský palác autor: Roberto Candia, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2051/205068.jpg
Vydáno pod