Rychlost, napětí, překážky a hra svalů - prostě dostihy čuníků

Londýn - Tradice koňských dostihů je ve Velké Británii dlouhá a slavná. Prestižní závody pravidelně navštěvují dokonce i zástupci královské rodiny. Hra svalů pod lesknoucí se srstí, spojení elegance a krásy s výbušnou silou a rychlostí – to si většina lidí představuje pod pojmem dostihy. Na waleském Festivalu venkova je to ale trochu jinak – na dostihovou dráhu vybíhají kromě koní i vepříci.

„Tato venkovská oblast je prostě skvělá. Je tu živá farmářská komunita, překrásná krajina – a o tom přesně jsou tyto dostihové dny. Chceme se setkat, oslavit náš životní styl a podívat se na závod,“ rozplývá se správce závodiště Tim Long.

Noblesní plnokrevníci mají odběhnuto za pár minut. Na svou premiéru na pažitu už ale čekají jiní závodníci. Na eleganci a půvabu u nich příroda spíš šetřila, o to větší ale mají chuť do soupeření. Málem si ani nenechají na záda připevnit čísla.

Jako favorit vbíhá do dostihu čuník s číslem dvě a hned po startu se řítí do vedení. Nebojí se ani překážek. Nicméně do čela se tlačí i čuníci s číslem pět a tři. Je to napínavý závod a o vysoké skoky a překvapivé úniky není nouze. Obecenstvo se nenechá zahanbit a prasečí závodníky povzbuzuje s vervou, s jakou před chvílí povzbuzovalo výkvět zdejších plnokrevníků. Závodník číslo dvě potvrdil, že ho forma nezradila, a zvítězil. Ale bylo to jen o čumák!

„Děláme to jen pro legraci. Nebereme žádné vysoké sázky. Můžete si vsadit, ale je to jen legrace, nic víc. Vždycky říkáme, že opravdovým vítězem je tu místní charita - a taky prasata, protože nakonec dostanou pořádně nažrat,“ vysvětluje chovatel prasat Dave Lang.

Veškerý výtěžek ze sázek a vstupného jde na charitu - do fondu, který podporuje projekty rozvoje venkova. Diváci jsou nicméně z prasečích dostihů skutečně nadšení. „Kdyby do toho sponzoři dali peníze, byl by to ten nejlepší sport,“ usmívá se jeden z návštěvníků závodiště.

A komu se nelíbí závody prasátek, může se potěšit pohledem na závody hejna zvláštního druhu kachen. Jsou tak rychlé, že i kolie s nimi má co dělat. „Mne to samozřejmě baví, ale když se podíváte do tváří lidem okolo závodní dráhy, tak je vidět, že si to také užívají. A o to tu jde – pobavit děti i dospělé. Navíc tyto slavnosti jsou prostě úžasné. Včera jsme tu měli výstavu a večírek. Zítra se pro změnu chystám na jednu dětskou oslavu narozenin. To se kačeny ale naběhají,“ říká majitel kachního hejna Meirion Owen.

Po zbytek sezony budou na místním závodišti zase běhat jen koně, ale majitelé zdatných pašíků se už těší, jak si i jejich svěřenci zase za rok užijí svých pár vteřin slávy.

  • Dostihový čuník se krátce před startem soustředí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2050/204991.jpg
  • Dostihová prasátka zdolávají jednu z překážek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2050/204994.jpg
  • Startovní listina prasečího dostihu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2050/204992.jpg
  • Odměna po dostihu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2050/204995.jpg
  • Sázkové tikety na prasečí dostihy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2050/204996.jpg
Vydáno pod