Karzáí: Finanční podpora Íránu je transparentní

Kábul - Afghánský prezident Hamíd Karzáí dnes potvrdil, že jeho kancelář dostává pravidelné finanční příspěvky od Íránu. Vše je prý ale naprosto transparentní a Írán je pouze jednou ze zemí, které společně s USA Afghánistán finančně podporují. Karzáí se tak snažil vyvrátit spekulace deníku The New York Times, podle kterého Teherán podporuje afghánské úředníky ve snaze prosadit v zemi své vlastní zájmy.

„Íránská vláda přispívá jednou nebo dvakrát ročně částkou okolo 500 000, 600 000 nebo 700 000 eur (12 až 17 milionů korun),“ uvedl Karzáí na dnešní tiskové konferenci. Spojené státy prý o finanční podpoře Íránu vědí a samy dávají afghánské vládě „plné pytle peněz“.

Karzáí reagoval na nedělní článek The New York Times, podle kterého šéf prezidentské kanceláře Umar Daudzáí obdržel při své poslední návštěvě Íránu „pytel peněz“. Ten měl údajně být součástí „tajného a nepřetržitého toku peněz, jehož smyslem je získat si Daudzáího loajalitu a propagovat íránské zájmy přímo v prezidentském paláci“.

Peníze podle Karzáího skutečně přicházejí v pytlích a Daudzáí má na starosti jejich přijímání, celý proces je prý ale transparentní.

Podle zpravodaje serveru BBC ale výroky afghánského prezidenta nic nezmění na nedůvěře jeho zahraničních partnerů a na podezření, že v zemi stále bují korupce a ztrácí se zde velké množství peněz. I přes rozsáhlou finanční podporu ze zahraničí zůstává Afghánistán jednou z nejchudších zemí světa.

Vydáno pod