ISS upravila letovou dráhu, hrozila jí srážka s odpadky

Moskva - K okamžité korekci dráhy letu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dnes pracovníky ruského kosmického řídicího střediska přinutil shluk „vesmírných odpadků“, které se ISS postavily do cesty. S pomocí motorů dopravní lodi Progress, zaparkované u ISS, se stanice přesunula na oběžnou dráhu vyšší o 700 metrů. Operace trvala 180 vteřin. Na možné nebezpečí ruské řídicí středisko upozornili experti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Původ odpadků ani jejich charakter odborníci neznají, ale podle výpočtů NASA smetí stanici ohrožovalo. Bez korekce dráhy letu by nebezpečí srážky podle shodného názoru amerických i ruských expertů bylo vysoké. Ruská média upozorňují, že podle „pozemských“ měřítek se ohrožení ISS prakticky rovnalo nule. Pravidla letového řízení totiž ukládají vyhlásit alarm už v případě, že pravděpodobnost srážky dosahuje 0,001 procenta.

Potřeba upravit dráhu letu ISS kvůli možné kolizi je přesto poměrně častá. Kolem Země krouží kromě funkčních družic také miliony úlomků, vesměs pozůstatků po starých raketách a satelitech. V minulosti už se toto smetí dvakrát srazilo s fungujícími vesmírnými zařízeními. Změnu letové dráhy naposledy ISS podstoupila loni v červenci. Přemístit se do jiné letové hladiny kvůli kosmickému smetí tehdy stanici pomohly motory „připarkovaného“ raketoplánu Endeavour.

Na palubě ISS pobývají nyní ruští kosmonauti Fjodor Jurčichin, Alexandr Kaleri a Oleg Skripočka a Američané Shannon Walkerová, Doug Wheelock a Scott Kelly.