Francouzská reforma penzí má posvěcení Senátu, protesty slábnou

Paříž – Francouzský Senát dnes schválil definitivní znění zákona o důchodové reformě, a to poměrem hlasů 177:151. Národní shromáždění o něm bude hlasovat ve středu a lze čekat, že ho hladce schválí. K hlasování obou parlamentních komor dochází v době, kdy rozsáhlé protesty proti reformě mírně polevily. Do francouzských ulic ale dnes opět vyrazili studenti, přestože měli podzimní prázdniny. Nejen prázdniny se však projevily v jejich chabé účasti na protestech proti penzijní reformě. Přestože protesty začínají postupně slábnout, je na čtvrtek svolán velký celostátní protest kvůli dnešnímu schválení reformy Senátem.

Z původně plánované účasti několika desítek tisíc mladých lidí se v ulicích Marseille, Bordeaux, Lyonu, Toulouse a dalších velkých měst sešly desítky, maximálně stovky studentů. Větší množství - kolem tisícovky - demonstrovalo před pařížským Senátem. Celkově však protesty zeslábly a mladí raději trávili prázdniny v příjemnějším prostředí.

Zesláblé protesty v násilné střety nepřerostly

Telefonát Jana Pokorného (zdroj: ČT24)

Vláda se stejně jako v minulosti bála toho, že studentské protesty přerostou v násilné střety. Zejména v Lyonu dříve došlo k výtržnostem a střetům, kterým se chtěly obě strany původně vyhnout. Dnešní demonstrace však byly poklidné.

O nepopulárních změnách se má definitivně rozhodnout na středečním zasedání obou komor parlamentu. Bez ohledu na výsledek je na čtvrtek svolán velký celostátní protest. Národní shromáždění ve středu pravděpodobně schválí zvýšení minimálního věku odchodu do důchodu ze 60 na 62 let – proti tomu hodlají v těchto dnech demonstrovat nejen lidé v produktivním věku, ale i mladší generace. Studenti stávkují navíc i z jiného důvodu - nezaměstnanost mladých Francouzů totiž dosahuje téměř 23 procent.

Socialističtí poslanci se obrátí na ústavní radu

Socialističtí poslanci navíc dnes oznámili, že proti reformě podají dovolání k nejvyšší právní instanci v zemi, Ústavní radě. Má se podle nich vyslovit, zda je text v souladu s ústavou. Také předák druhé mocné odborové ústředny CGT Bernard Thibault v pondělí večer zdůraznil, že mobilizace proti reformě neskončila, jen bude mít jiné formy. Odbory již dříve vyzvaly k celostátním protestům na 28. října a 6. listopadu.

Dnes naopak skončila dva týdny trvající sledovaná stávka popelářů v jihofrancouzském Marseille. Zásobování pohonnými hmotami ve Francii se postupně vrací k normálu. Stávku již včera zrušilo také všech 200 skladů dodávek paliva. K běžnému provozu se vrací také provozovatelé čerpacích stanic. Na 80 procent benzinek by již mělo normálně fungovat, informoval ministr pro energetiku Jean-Louis Borloo. Složitá situace stále panuje na benzinových stanicích kolem Paříže a na západě Francie. Celkem sedm francouzských rafinerií zůstává nadále zavřených.

Situace se zlepšila i na železnici, kde vyjelo 90 procent rychlovlaků TGV a 60 procent ostatních vnitrostátních spojů. Zahraniční vlakové spoje byly v naprosté většině vypraveny.

Sarkozy prosazuje reformy i přes ústup preferencí

Prezident Nicolas Sarkozy doufal, že desetidenní školní volno přivede studenty na jiné myšlenky, i když hrstka se jich vydala přesvědčit jej o opaku. Podle Sarkozyho jsou však reformy nevyhnutelným opatřením s ohledem na rychle stárnoucí francouzskou populaci a rostoucí rozpočtový deficit. Kvůli hájení reformních kroků klesla prezidentova popularita ve společnosti na rekordně nízkou úroveň 29 procent. Možným důvodem je i přístup k reformě, kterou představil v červnu, poté odjel na dovolenou a následně byla prezentována jako direktivní postoj.

Navzdory náladám ve společnosti a milionům demonstrantů je téměř jisté, že reformy ve středečním hlasování projdou. Ačkoliv již leží na jednacím stole parlamentu, odboráři svůj protest nevzdávají a tvrdí, že nemusí zůstat jen u čtvrteční celonárodní stávky.