Výpadek proudu znemožnil americké armádě ovládat 50 jaderných raket

New York – Kontrolu padesáti jaderných raket, které jsou neustále ve stavu nejvyšší pohotovosti, zkomplikoval sobotní výpadek proudu na Warrenově letecké základně ve Wyomingu, a znemožnil tak obsluze je ovládat. Podle armády ale nešlo o nic vážného, prezident Barack Obama mohl rakety představující devítinu amerického jaderného arzenálu v případě nouze nechat odpálit jiným způsobem. Informoval o tom časopis The Atlantic.

Warrenova základna je podle jednoho z důstojníků, který je obeznámen s nastalou situací, centrem strategických amerických jaderných sil. Jsou zde umístěny mezikontinentální balistické rakety Minuteman III. Nacházejí se v bunkrech po celé základně a jsou neustále ve stavu nejvyšší pohotovosti. Občas se podle něj něco takového stane s jednou či dvěma raketami a několik jaderných hlavic obvykle bývá mimo službu kvůli údržbě.

Americký důstojník

„Něco tak velkého, jako tohle, se nikdy nestalo.“

Při tomto výpadku je ale bylo možné ovládat pouze z nouzového velitelství umístěného ve speciálních letadlech. Za extrémních podmínek se prý armáda dokáže vyrovnat s výpadkem šesti či sedmi raket. „Nikdy jsme ale neztratili kontrolu nad 50 mezikontinentálními střelami a jejich funkčností,“ uvedl důstojník.

Veřejnost nebyla ani na okamžik ohrožena

Rakety se během výpadku podle časopisu The Atlantic ocitly ve stavu, který vojáci označují jako „LF Down“ (LF mimo provoz). Obsluha na základně s nimi v takovém případě nemůže komunikovat. Nepřipojené prý také byly různé bezpečnostní protokoly vestavěné do střel. Prezident se o problému dozvěděl v úterý ráno.

Podle mluvčí amerického vojenského letectva Christy Noltové ale výpadek proudu neznamenal žádné bezpečnostní riziko. „Na chvíli nastal výpadek, střely ale ani na chvíli nebyly bez ochrany mnoha záložních bezpečnostních, pojistných a velicích funkcí. Veřejnost nebyla ani na okamžik ohrožena,“ uvedla.

Armáda nyní selhání vyšetřuje, jeho příčinu zatím nezná. Zřejmě ale šlo o narušení některého z elektrických kabelů zakopaných pod základnou. Do systému ovládajícího jaderné střely je téměř nemožné se nabourat zvenčí, proto armáda nepředpokládá, že by šlo například o útok nějakého hackera.