Údajně nejstarší křesťanský chrám v Rusku stál poblíž Soči

Soči - Starověké sídliště nalezli archeologové poblíž místa, kde se uskuteční zimní Olympijské hry v roce 2014. Jde o ruské město Soči. Naleziště se datuje až do čtvrtého století před Kristem. Obsahuje ale i raně křesťanský chrám ze sedmého století našeho letopočtu, možná nejstarší kostel na ruském území. Vědci se o existenci chrámu dozvěděli už před padesáti lety, kdy ho našli jejich kolegové z Abcházie. Ti ale udělali jen jeho základní popis. Teprve teď, před nadcházející zimní olympiádou v Soči, dostali archeologové šanci provést vykopávky. Lokalita se totiž nachází v oblasti, kde se bude stavět. K nejzajímavějším nálezům patří úlomky skla víc než deseti barev. Vědci z toho vyvozují, že chrám měl barevná okna. Podobné památky se prý nacházejí v sousední Abcházii.

Ruská akademie věd provádí rozsáhlé průzkumy v nížině Imereti poblíž Soči. Asi nejvýznamnějším dosavadním nálezem jsou pozůstatky raně křesťanského chrámu. Průzkumy probíhají pouze tři týdny, už teď ale vedly k celé řadě nečekaných objevů. „Pokud se nám podaří prokázat, že chrám pochází z raného středověku, budeme moci říct, že je to nejstarší křesťanský chrám na území Ruska,“ řekla archeoložka Yekaterina Armarchuková.

Takto rozsáhlé vykopávky v Soči ještě nikdy neprobíhaly. Za poslední tři roky se tu ale vystřídaly už tři expedice. Místní muzeum proto chystá výstavní prostory pro tři stovky nových exponátů od paleolitu po středověk.

Reportáž Terezy Pultarové (zdroj: ČT24)

Alla Guseva, ředitelka muzea v Soči:

„Archeologové se dříve domnívali, že nížina Imereti není slibná z hlediska možných nálezů, protože je hodně bažinatá. Jak se ale ukazuje, tahle oblast byla vždy hustě obývaná, a tak se tu nacházejí zajímavé artefakty z nejrůznějších období, například z doby bronzové nebo železné.“


Před několika měsíci archeologové našli starověké pohřebiště z pátého století před naším letopočtem. Objevili i řadu předmětů každodenní potřeby, jako jsou jednoduché zbraně nebo kuchyňské náčiní. Všechny tyto nálezy byly převezeny k podrobnějšímu přezkoumání. Na místě zůstat nemohou.

Kvůli olympiádě v roce 2014 tu vyrostou nové sportovní areály a provozní budovy. Se stavbou se ale nesmí začít dřív, než bude průzkum dokončen. V oblasti plánovaného areálu je i nalezený raně křesťanský chrám, přímo na jeho místě by se ale stavět nemělo. Vědci se snaží přesvědčit olympijský výbor, aby chrám pomohl zachovat a zrekonstruovat.

Anatoly Usachuk, člen expedice:

„Otázka je, jestli tento monument bude uchován. Pokud ano, můžeme pokračovat v restaurování. Pokud ne, musíme všechno pečlivě prozkoumat a popsat, co půjde odvézt do muzea a zbytek se pak zasype hlínou.“


Vědci stále nacházejí úlomky keramiky, kusy váz, džbánů nebo hrnců. Zatím netuší, proč se tolik užitného nádobí nachází uvnitř církevní stavby. Jsou si ale jisti, že chrám byl mnohokrát rekonstruován a možná, že v některých dobách sloužil k obytným účelům. Práce na tomto nalezišti ještě zdaleka nekončí. Archeologové čekají, že pod chrámem objeví pohřební kryptu. Zatím na ni ale nenarazili.