Šéf British Airways: Některé kontroly na letištích jsou zcela nadbytečné

Londýn - Podle předsedy představenstva britské letecké společnosti British Airways Martina Broughtona jsou některé bezpečnostní předpisy na letištích, například zouvání bot cestujících nebo kontroly laptopů, zcela nadbytečné. Broughton v dnešním vydání listu Financial Times rovněž zdůraznil, že by Británie neměla v tomto směru „podlézat“ americkým nárokům.

Šéf British Airways na úterní výroční konferenci společností provozujících britská letiště prohlásil, že nikdo nechce oslabit bezpečnost. „Ale víme, že řada prvků v bezpečnostních procedurách je zcela nadbytečná,“ prohlásil. Zbytečné je podle něj třeba zouvání cestujících a samostatné kontroly notebooků.

Podle Broughtona by Spojené státy neměly požadovat na mezinárodních linkách bezpečnostní kontroly, které neuplatňují na vnitrostátních linkách: „Není potřeba podlézat Američanům pokaždé, když něco chtějí při zvyšování bezpečnosti na letech do Ameriky.“

British Airways se nelíbí bezpečnostní kontroly na letištích (zdroj: ČT24)

Šéf British Airways Martin Broughton

„Amerika nedělá na vnitrostátních letech spoustu věcí, které od nás požaduje. To bychom neměli trpět. Měli bychom říci: 'Uděláme jen to, co považujeme za zásadní a co vy Američané také považujete za zásadní'.“

Nové bezpečnostní kontroly na mezinárodních letech začaly Spojené státy požadovat poté, co se loni v prosinci nigerijský muslimský radikál na lince do Detroitu neúspěšně pokusil odpálit nálož ukrytou v prádle. Podle některých evropských aerolinií tyto americké požadavky jen zbytečně zdvojují již existující letištní dohled.

Martin Broughton
Zdroj: ČT24/Ge