U Británie hořela loď se 111 lidmi na palubě

Londýn – Asi 400 kilometrů od Británie dnes na moři hořela rybářská loď. Na její palubě bylo přitom 111 lidí. Na záchranných člunech opustilo loď celkem 98 osob. Ostatní zůstali na lodi a snažili se požár uhasit. To se povedlo po několika hodinách. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Posádku lodi tvoří Číňané, Rusové, Peruánci a Skandinávci. Někteří z rybářů mají hasičský výcvik, který při likvidaci plamenů využili. Oheň vypukl ve výrobní části plavidla, když byla loď 425 kilometrů od souostroví Scilly jihozápadně od anglického pobřeží a 500 kilometrů od západofrancouzského mysu Penmarc'h. Tísňové volání z lodi zachytila francouzská pobřežní stráž, ta upozornila britské úřady.  

Na místo vyrazily britské záchranné lodi i vrtulníky. Francie vyslala letadlo. Než k plavidlu ale záchranáři dorazili, oheň už byl pod kontrolou. Posádka se evakuovala z lodi na záchranných člunech. Na palubě zůstali pouze ti, kteří požár hasili. Příčina požáru zatím není známá, nejspíš ale začal hořet obalový materiál ve skladu. 

Nyní loď směřuje se 13 muži na plaubě k nejbližšímu přístavu, aby se zjistilo, jaké škody požár napáchal. Loď se zařízením na zpracování ryb na moři pochází z Faerských ostrovů, patří britské rybářské společnosti Thor. Je podle agentury AP dlouhá 105 metrů a jmenuje se Athena.