Unie jedná o změně Lisabonské smlouvy

Brusel - Evropská unie bude na summitu, který probíhá ode dneška do pátku v Bruselu, projednávat změny Lisabonské smlouvy. Ta sice začala platit teprve v prosinci loňského roku, ale podle Německa a Francie je třeba její úprava kvůli zpřísnění unijních rozpočtových pravidel a případných sankcí za jejich porušení. Český premiér Petr Nečas v Bruselu řekl, že pokud by ke změnám ve smlouvě došlo, Češi by o nich pravděpodobně hlasovali v referendu.

Eurokomisař pro ekonomiku: Smlouvu neměňme

Eurokomisař pro měnové otázky a ekonomiku Olli Rehn soudí, že základní smlouvu Evropské unie by bylo lepší neměnit. Po změně volají Německo a Francie kvůli současným debatám o posílení rozpočtových pravidel EU a předcházení případným budoucím krizím, jaké způsobily dluhové potíže Řecka. O možnosti úprav zdlouhavě a složitě domlouvané Lisabonské smlouvy dnes na summitu v Bruselu jednají šéfové států a vlád.

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

„Podle mého názoru je mnohem lepší zacílit se na to (reformy pravidel a vznik nástrojů pro řešení případných krizí) beze změny smlouvy, avšak nemyslím si, že by se to mělo zcela vyloučit,“ citovala dnes Rehnovo vyjádření pro finskou televizní stanici MTV3 agentura Reuters.

Návrhy Německa a Francie, tedy dvou klíčových států v „sedmadvacítce“, zřejmě vyvolají rozporuplné reakce. Na revizi pravidel se dohodli německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy před několika dny ve francouzském Deauville.

Výsledkem by podle nich měla být i změna Lisabonské smlouvy o reformě institucí EU, která začala platit loni a předtím se dlouho a velmi složitě dojednávala a ratifikovala. EU se kvůli tomu ocitla v krizi a po dokončení ratifikace z mnoha stran zaznívaly hlasy, že nyní by se měla unie mnohem více než na další institucionální a právní pře soustředit na konkrétní projekty a úkoly.

Němci teď ale chtějí, aby byl umožněn řízený bankrot států eurozóny v případných potížích, nebo aby byla zemím nedodržujícím rozpočtová unijní pravidla pozastavena hlasovací práva. Z řady zemí ale zaznívají vůči návrhům, které by vyžadovaly změnu smlouvy, výhrady. K těmto zemím patří i Česko, kterému se nelíbí třeba možnost odebrání hlasovacích práv. To v pondělí na jednání ministrů zahraničí řekl i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Podle něj by změna smlouvy mohla být riskantním omylem, který by mohl EU rozklížit.

Francouzský premiér Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová na summitu EU, který hledal lék pro zadlužené Řecko.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod